Вълчев в СУ: Бъдете по-взискателни! Карайте студентите да четат по няколко книги на седмица

Академичната година бе открита с обещание от ректора проф. Герджиков за по-добре оценен труд. Протестиращ развя плакати със снимки на коли на преподаватели и надпис: "Заплатите са ниски, защото мафията на СУ ни краде"

Александра Маркарян 01 октомври 2020 в 13:33 7979 4

Снимка БТА/Асен Тонев

С министерски призив към преподавателите да бъдат по-взискателни към студентите, обещание от ректора преподавателите в СУ да бъдат по-добре оценени и протест на работещ там, който развя плакати със снимки на коли на преподаватели и надпис "Заплатите са ниски, защото мафията в СУ ни краде" - така започна новата академична 2020/2021 година в Софийският университет "Св. Климент Охридски" днес. Тържеството бе на открито, както повеляват новите правила за безопасност в условия на пандемия, но неочаквано не се проведе пред Националната библиотека. Оказа се, че там трябва да бъде откриването на Университета по библиотекознание и информационни технологии. Затова най-старият български университет бе преместен в красивата Университетска ботаническа градина на „Московска“ 49.

Началото на тържеството даде университетският хор с изпълнение на студентския химн Gaudeamus igitur, прозвучал пет минути след 10 ч.

След него думата взе ректорът проф. Анастас Герджиков, който подчерта трудните условия, в които Университетът е трябвало да работи заради пандемията през изминалата академична година и подготви аудиторията - студенти и гости, че СУ го чака също толкова предизвикателна 2020/2021 г.

"Започваме още една трудна година, през която основен приоритет отново ще бъде да опазим здравето на преподавателите, студентите и служителите в условия на епидемична ситуация и същевременно да не отстъпваме от главната ни цел - да предлагаме качествено образование и сериозни научни изследвания - започна проф. Герджиков и оцени справянето с предизвикателствата заради пандемията като успешно.

"При неочакваното преминаване в електронна среда това е изисквало огромни усилия от всички вас, ръководители на звена, преподаватели, служители и студенти, за което искам да ви благодаря сърдечно", каза ректорът.

Той изтъкна преминаването със 150 места напред на СУ в международна класация и посочи, че това означава, че СУ има повече публикации и цитирания.

Ректорът увери, че след натрупания опит в предишния семестър с работа в електронна среда сега академичната общност е много по-подготвена, разработени са и различни сценарии за провеждане на обучението от присъствено до онлайн обучение с множество варианти на смесено обучение, но предупреди, че "в условията на епидемия напълно безопасна среда няма".

2020/2021 г. почти за всички първокурсници ще започне присъствено. В останалите курсове ще е или присъствено, или смесено.

"Скъпи първокурсници, моето поколение живя в интересни времена, което беше вълнуващо, но и мъчително. Надявахме се вие да дочакате едно по-спокойно бъдеще, но очевидно бъдещето е винаги непредвидимо. То е изпълнено с предизвикателства. Пожелавам ви годините, прекарани в СУ да ви подготвят за всички предизвикателства, пред които ще се изправите като ви дадат нужните знания и умения и ви изградят като умни, любознателни личности способни да се учат и адаптират винаги.

Уважаеми преподаватели и изследователи, съзнавам, че върху вас падна най-голямата тежест и отговорността да поддържате високо качество на преподаването и изследванията в тежката обстановка на извънредна ситуация. Благодаря ви за постоянните усилия. Разбирам също неудовлетвореността ви от несъвършенствата на работната среда и пречките и ограниченията, които срещате. Надявам се, че вече сме се справили с много от проблемите и ще продължа да работя за това да решим и останалите. Полагам всички усилия този път трудът ви да бъде оценен много по-достойно. Пожелавам на цялата академична общност една здрава, спокойна и успешна година", каза ректорът и даде думата на министъра на образованието, гост на тържеството.

"Днес ролята на преподавателите е различна от тази преди десетилетия - обърна се Красимир Вълчев към новопостъпилите студенти. - Преди десетилетия очаквахме преподавателите да ни дадат основно информация, днес вашите преподаватели ще ви помогнат в океана от информация да намерите съдържателното, да намерите същността, да се ориентирате, да свържете, така че да изградите във вас знанията, които ще ви направят по-добри специалисти. Пожелавам ви един ден да се обърнете и да осъзнаете, че поради досега, който сте имали до преподавателите си в СУ сте се изградили като можещи и знаещи хора."

На преподавателите министърът даде ясен знак, че очаква повече взискателност към студентите:

"Вие трябва да ги научите преди всичко да се учат, трябва да сте взискателни, това е апелът ми към вас. Когато сте взискателни, може би ще прочетат малко повече книги и някои от тях ще им окажат онова съществено значение в живота, което не са подозирали и което ще им отвори пътя към успеха. Българските преподаватели сте добри, едни от най-добрите, просто трябва да бъдете още по-взискателни, да ги карате всяка седмица да четат по няколко книги и по няколко курсови работи да правят, защото вашите студенти са най-добрите. Това е апелът ми към преподавателите към всички висши училища".

По-късно пред журналисти министърът отново наблегна на необходимостта преподавателите да искат повече от студентите си.

"Всички системи на образованието вървят към частично присъствено обучение. Не е важното колко ще присъстват студентите в аудиториите, важното е преподавателите да бъдат взискателни. Факт е, че последните десетилетия българските висши училища, голяма част от тях, се конкурираха със занижаване на изискванията. Горивото на масовизацията, на либерализацията на приема, на нерационалния прием подхранваше тези стратегии. Сега това гориво вече го няма, випуските намаляха, ако е имало хора, които не са успели предходни десетилетия да се включат в системата на висшето образование, то вече почти ги няма.

Най-важното за висшите училища е - това ще бъде печелившата стратегия - да се чуе, че държат на качеството, че завишават изискванията, най-важното е репутацията.

Нашите преподаватели трябва да правят повече наука и най-важното - да бъдат по-взискателни към студентите. (...) Не трябва да се оставя впечатлението, че висшето образование е само от сесия на сесия, от изпит на изпит. То е интензивно, целогодишно учене, образователните резултати се случват с натрупване. Нашите преподаватели трябва да бъдат по-взискателни. Този разговор водим с тях. Това заложихме в договорите за управление и стратегически цели и задачи. Една от задачите е да повишават изискванията, дела на текущия контрол, ако искат да се интегрират в европейското образователно пространство, трябва да завишават изискванията.

Докато течаха изказванията пред микрофоните мъж - вероятно работещ в Университета - реши да изрази протеста си срещу ниското заплащане в СУ. Той вдигна пред погледите на журналистите, фотоапаратите и камерите плакат със снимки на автомобили, на които пишеше на кои преподаватели са, на друг негов плакат пишеше: "Заплатите са ниски, защото мафията в СУ ни краде".

Говорещите пред микрофоните невъзмутимо продължиха речите си, а след протеста си човекът напусна Университетската ботаническа градина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

4

Hissarion

01.10 2020 в 18:14

Направо по няколко книги на час ги карайте да четат. Празната производителност - основна идеология на българското образование.

5712

3

tough

01.10 2020 в 14:55

A пари бе?!

10372

2

elbarbudo

01.10 2020 в 14:54

що е гербаво се е малоумно...

3943

1

OtSofia

01.10 2020 в 13:44

Ама преподавателите в СУ не си влизат в часовете (за да сме справедливи - ако влизат, е от дъжд на вятър), вие им казвате да се грижат за културата на студентите: да четат, но това значи и да проверяват прочетеното. О, Боже.