Ваксинацията срещу "син език" започва до дни

Фермерите не вярват, че имунизацията ще започне в срок

OFFNews 04 март 2015 в 13:29 1973 0

Снимка БГНЕС/ЛЮБОМИР СПИРОВ

"Ваксината срещу син език бе представена днес от Агенцията по безопасност на храните. По предварителна информация до дни трябва да започне и ваксинацията на животните.

Ваксинирането по план трябва да завърши в края на март", обяви изпълнителният директор на БАБХ Пламен Моллов на пресконференция за кампанията за превенция на "син език". 

Ваксината е изработена във Франция, издадено е разрешение за нейното ползване в България. Пристига в България в опаковки по 10 тубички. Съпроводена е с всички сертификати, които са необходими и указания за прилагане на български език, каза Моллов. Процесът започва с тестово изпитване. След 72 часа се наблюдава реакцията на животните и след това се преминава към масова ваксинация. 

На пресконференцията присъства и доставчика на ваксината срещу "син език" Огнян Донев. " Доставката на ваксини е на етапи. Работим с ваксината, която се прилага в Румъния", обяви бизнесменът. Все още няма нотификация от ЕК за употребата й, но от Агенцията за безопасност на храните се надяват скоро  да я получат. 

У нас съгласно системата за идентификация има 1 500 000 овце, а броят на говедата е около 600 000. За всички е осигурена ваксина срещу болестта "син език".

Животновъдите и фермерите все още са в неведение за началото на ваксинацията въпреки обещанията на Агенцията за безопасност на храните. 

"До днешна дата няма подписани договори с частно практикуващите лекари, защото не се знае ценоразписът и колко ще се плати на тях за имунизацията. Те ще направят както миналата година и ще пламне цялата страна. За това е виновна държавата, която направи такава гилдия, която да извива ръцете. Все още сертификатът на тази ваксина не е достъпен до животновъдите. Все още имаме шанс да овладеем ситуацията, зависи за колко време ветеринарите ще си свършат работата. След 40 дни вече ще е късно", коментира пред БНР животновъдът Танчо Колев.

Бюджетът отдели за ваксината над 4,5 милиона лева, като половината от тях ще поеме Европейската комисия. Животновъдите в момента разчитат единствено на държавата за ваксините. Според вносители на ветеринарни продукти свободната продажба на ваксини срещу това заболяване е забранена, заради което и собствениците на ферми не могат да си осигурят необходимите количества сами. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови