Теодор Ушев: Лидерите на Възраждане отдавна трябваше да са в затвора за подклаждане на омраза и вербално насилие

OFFNews 24 юли 2023 в 15:50 6676 0

Теодор Ушев

Снимка БТА/Христо Касабов

Теодор Ушев

Графичният дизайнер и аниматор Теодор Ушев публикува остра позиция в личния си профил във Фейсбук след публикуването на колаж в канал в Телеграм на партия "Възраждане", на който е изобразен бившият външен министър Соломон Паси, облечен в раирани затворнически дрехи, воден насила от есесовци някъде.

Надписът на колажа гласи: "Щом не искаш руския газ ела да ти пуснем от нашия".

На разпространяващия се колаж светкавично отговориха от Организация на евреите в България "Шалом", нейния председател д-р Александър Оскар, както и коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". Коментар дойде и от президента Румен Радев, който порица антисемитизма, без да спомене "Възраждане".

"Шалом" изпрати сигнал до прокуратурата, откъдето бързо възложиха проверки на ДАНС и ГДБОП.

Бе представена и декларация с публичен призив за реакция към българското общество, политици, общественици и медии срещу проявите на омраза и антисемитизъм на еврейската общност в България, подписана от над 400 български евреи.

Пред журналисти лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отрече колажът да е на партията, както и каналът да е официален. "Възраждане" публикува позиция, в която уверяват, че партията осъжда всички прояви на антисемитизъм, "Шалом" е наречена "една от еврейските организации" и се анонсира контраинициатива.

Партията твърди, че от "Шалом" провокират "омраза на политическа основа срещу най-голямата партия в България – "Възраждане". ("Възраждане" е четвърта парламентарна сила, а не първата в България - бел ред.), затова на свой ред щели да изпратят сигнал до прокуратурата.

Сега аниматорът Теодор Ушев пише, че лидерите на Възраждане отдавна е трябвало да са в затвора за подклаждане на омраза и вербално насилие.

"Как да се противопоставим на нашествието на фашизма и антисемитизма в България?
Нека бъдем честни - червения килим на фашистката партия на България бе постлан от медиите.
Те са тези, които подкрепяха възхода на кандидат-фюрерчето за една копейка.
Така в България избуя плевелът на омразата.
Омраза към всички, които се противопоставят на човеконенавистните думи и действия на фашагите", пише световноизвестният графичен дизайнер. 

Според него този език на омразата и заплахите отдавна е прескочил само атаките срещу личности и срещу хора, които са неудобни на "Възраждане".

"Онзи ден бяха емигрантите, интелектуалците, хората с различна сексуалност. Вчера те заплашваха евреите, днес са ромите", допълва той.

Ушев пита и как да се противопоставим, на което отговоря, че трябва да бъдат бойкотирани телевизиите и медиите, които дават дума на "тези морални джуджета".

"Изключвайте предаванията, в които са канени представители на тези партии. Пишете писма до ръководството на медиите, до журналистите. Медиите в България са завладени от фашистки настроени журналисти, и пропагандатори на злото", заявява аниматорът. 

Той призовава гражданите да се готвят за огромен протест през есента - "протест за българско достойнство и морал, за забрана на антисемитските, човеконенавистичните партии в България. И оставка на президента, и всички, които се заиграха с фашистката карта в тази страна".

Ушев иска от органите на реда да си вършат работата за опазването сигурността и достойнството на всички граждани.

"За нашите права да бъдем свободни граждани на една толерантна, европейска страна. Просто не можем да си позволим да загубим тази битка. Тя е за достойнството на децата ни", заключва Теодор Ушев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!