Министър Танев предлага в университетите да се влиза с общ изпит по мислене

OFFNews 15 февруари 2015 в 10:43 6547 6

Снимка Сергей Антонов

Проф. Танев

В България за първи път идва голяма европейска програма за растеж в образованието, която ще финансира основно качеството, а не масовостта. Чрез нея трябва да осигурим качествени влизащи и преподаващи. Предвижда се и общ изпит „за мислене” при приемане във висшите училища, но това е за бъдещ период, oбяви в студиото на Нова телевизия министърът на образованието проф. Тодор Танев.

Вече има и примерни тестове за подготовка и стотици наши младежи ги покриват, преди да заминат в западни ВУЗ-ове. Ще адаптираме тази система към България, но ще има пробен период, поясни идеите си за реформа образователният министър.

Планира се и общ изпит по мислене, подобно на англосаксонската образователна система. Танев уточни, че новият начин за проверка на знанията първоначално ще се въведе пробно в някои вузове.

От образователното министерство предвиждат университетите да се намалят и да се отпускат средства само на качествените. Някои от тях може да се слеят - като се прилага опитът от Словакия.  

За тази година не се предвижда никакво изменение в действащите правила за излизане от средното образование и влизане във ВУЗ, успокои зрелостниците образователният министър. 

"Искам да успокоя всички, че не искам повече изпити. Тази година остават същите начини за влизане във висшите учебни заведения и за излизане от средното образование", каза още проф. Тодор Танев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови