Quantcast

Министър Танев предлага в университетите да се влиза с общ изпит по мислене

OFFNews Последна промяна на 15 февруари 2015 в 10:43 5939 6

Снимка Сергей Антонов

Проф. Танев

В България за първи път идва голяма европейска програма за растеж в образованието, която ще финансира основно качеството, а не масовостта. Чрез нея трябва да осигурим качествени влизащи и преподаващи. Предвижда се и общ изпит „за мислене” при приемане във висшите училища, но това е за бъдещ период, oбяви в студиото на Нова телевизия министърът на образованието проф. Тодор Танев.

Вече има и примерни тестове за подготовка и стотици наши младежи ги покриват, преди да заминат в западни ВУЗ-ове. Ще адаптираме тази система към България, но ще има пробен период, поясни идеите си за реформа образователният министър.

Планира се и общ изпит по мислене, подобно на англосаксонската образователна система. Танев уточни, че новият начин за проверка на знанията първоначално ще се въведе пробно в някои вузове.

От образователното министерство предвиждат университетите да се намалят и да се отпускат средства само на качествените. Някои от тях може да се слеят - като се прилага опитът от Словакия.  

За тази година не се предвижда никакво изменение в действащите правила за излизане от средното образование и влизане във ВУЗ, успокои зрелостниците образователният министър. 

"Искам да успокоя всички, че не искам повече изпити. Тази година остават същите начини за влизане във висшите учебни заведения и за излизане от средното образование", каза още проф. Тодор Танев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.02 2015 в 10:32

Аз предлагам в Министерски съвет да се влиза с тест по мислене, нещо като тест рън на идеята. Току виж сработила и сме се сдобили с друг министър на образованието и науката.

16.02 2015 в 00:02

Mislene, a? Ama po-natatuk. Vajnoto e sega da podrunka i zamaje seirite si. Puk i moderno izmukvane e tova s "misleneto". stava za kior fishek. Po-dobre zvuchi ot glupostite mu za Lomonosov i Napoleon.

15.02 2015 в 21:56

Давам на министъра 3 дни да се свърже с мен и да уредим авторските права по извън съдебен път. От години призовавам да има такъв изпит, но не при кандидастване за висше, а при завършване на средно и резултатът да се вписва в личната карта.

15.02 2015 в 18:02

Мечтата на комунделите сбъдната -> всеки цървул с виШе!!!!
-----
Ама следва следващата -> всеки с виШе, професор!!!

15.02 2015 в 14:06

Безсмислено, след като местата за студенти в университетите са повече от зрелостниците, вече и с 2+ ще ги приемат. Пълна девалвация на нашето висше образование!

15.02 2015 в 13:41

абе кажете си го направо - който си напише правилно банковата сметка влиза.вуз-овете се превърнаха в печатници за дипломи, бълващи "висшисти" на килограм