Радан Кънев към просветния министър: Дръж се твърдо, професоре. Тепърва те почват

OFFNews 24 декември 2014 в 12:59 14724 54

"Дръж се твърдо, професоре. Тепърва те започват..."

С тези думи лидерът на ДСБ Радан Кънев подкрепи министъра на образованието, който заяви, че Фредерик Жолио-Кюри бил "пълна нула като учен", който бил взел фамилията на съпругата си, за да "се фука", а Ломоносов не бил направил нищо особено.

Министърът на образованието проф. Тодор Танев сподели мнението си за големите учени пред гимназисти в училището им във Враца на 8 декември.

След като думите му добиха публичност, проф. Танев написа пояснение и го публикува във Фейсбук.

"Говорих с учениците и опитах да им покажа, че има различни критерии за оценка на постиженията на учените, включително социалния контекст, в който са живели. Фокусът на изказването ми беше, че Мария Складовска-Кюри е по-значим учен от останалите по две причини - първо, защото е получила две Нобелови награди в две различни сфери на науката, и второ, защото ги е получила по време, когато жените са присъствали много по-малко в научния и обществения живот, отколкото днес. Фредерик Жолио-Кюри наистина е променил фамилното си име, което не само през 20 в., но и сега е рядкост. Разбира се, че почитам постижението на всеки учен и мислител, който е дал своя принос за развитието на цивилизацията. И да, Мария Кюри възприемам като уникален пример за учен, защото е постигнала в един мъжки по онова време свят повече от мъжете", пише професор Танев.

Той заявява, че медиите са интерпретирали тенденциозно думите му и се извинява на всеки, който се е почувствал засегнат.

"Най-много ме заболя от намеците, че съм проявил неуважение към децата, които ми представиха постиженията си. Напротив – слушах ги много внимателно и съм възхитен от интереса им към науката.

Абсолютно нелепи са внушенията, че съм проявил антисемитизъм, споменавайки маджари, арменци и евреи. Всъщност, като създател на Центъра за еврейски изследвания към Софийския университет, съм сред хората, които от години академично изследват и популяризират историята и отношенията между евреите и българите.

...

След тези уточнения, поднасям искрените си извинения на всеки, който се е почувствал засегнат от тази ситуация и от тенденциозната интерпретация на думите ми в един неформален разговор с ученици и учители. Уви, понякога неформалната реч крие рискове. Със сигурност е далеч по-безопасно да говорим с клишета, а също и да не се опитваме да отправяме предизвикателства към наследените догми", пише проф. Танев.

Радан Кънев го подкрепя с два поста във Фейсбук. Първият гласи:

"Със сигурност е далеч по-безопасно да говорим с клишета..."

Прав си професоре, от такова интелектуално снишаване страда цялото общество - наука, образование, култура, политика. Добре, че има хора като теб на публични позиции."

Във втория Кънев пише:

"Дръжте се твърдо, КАТО маджари, евреи, арменци..." - казва професор Тодор Танев и ... се оказва антисемит. И анти-маджарин, предполагам. Нищо, че има унгарски произход и говори перфектен унгарски.

И се оказва, че няма право на мнение за учени, ако портретите им висят по стените. Тази реакция е само пример за тежкия конформизъм в мисленето, който именно професорът се опитва да разбие с думите и поведението си.
Какво да кажа освен "Дръж се твърдо, професоре. Тепърва те започват..."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!