Ексклузивно Борисов първо каза, после отрече, че би се кандидатирал за президент

СУ е раздал неоснователно хиляди левове на служители от Ректората, установи одит на МОН

Александра Маркарян Последна промяна на 09 януари 2018 в 12:24 9484 5

Неоснователно плащани бонуси, двойно финансиране, безотчетно раздавани пари над заплатите за незнайно какви задачи - това са само част от нередностите, открити при последния одит на Министерството на образованието в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

За резултатите от него съобщиха от МОН за OFFNews в отговор на наше запитване.

Отидът бе възложен от министъра на образованието Красимир Вълчев след публикации на OFFNews за милиони, раздадени под формата на допълнителни плащания в Софийския университет, както и отказа на Сметната палата да завери годишния финансов отчет на СУ за 2016 г., тъй като той "не дава вярна и честна представа" за финансовото състояние и имуществото на СУ.

Тогава ректорът проф. Анастас Герджиков заяви, че всичко е законно - в СУ не се раздават бонуси, а се изпълнява Кодексът на труда и Наредбата за работната заплата, увери той. На откриването на академичната година през октомври 2017-а той дори заяви, че Университетът бил подложен на "охулващи кампании", а обществото гледало със задоволство.

Три месеца по-късно МОН също констатира тревожни практики в раздаването на пари в Университета. 

Непроснователните плащания към служители в Ректората* с пари от държавния бюджет, студентски такси и наеми са станали възможни благодарение на вътрешни правила за работната заплата, приети от Академичния съвет на СУ и променени за последно на 25 януари 2017 г. Те разрешават превеждането на допълнителни суми по неясни критерии, например "за извършване на нетипична административна дейност" (чл. 25, ал. 3), без да има ясно определение за "нетипична" в случая.

Именно промяна в правилата иска МОН чрез доклада на звеното си за вътрешен одит.

Одитът на МОН

В рамките на одита са анализирани получените възнаграждения в СУ през 2016 година от централната университетска администрация. При определяне размера на индивидуалните заплати няма нарушения, но не така стои въпросът с допълнителните плащания, извършени на база Колективния трудов договор, вътрешни правила на СУ и заповеди на ректора проф. Анастас Герджиков.

Във вътрешните правила са включени две разпоредби (чл. 25 и чл. 27), които позволяват допълнителни плащания на администрацията и обслужващия персонал за изпълнение на общоуниверситетски задачи и поради особености на трудовия процес. Именно тези общи фрази са използвани за някои неоснователни - според МОН - плащания.

Продължава на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8422

2

biol

09.01 2018 в 13:20

Естествено.
Раздаванията на пари в СУ е от 2010г , всяка година пишат за раздадени милиони над заплатата и нищо не им правят, логично е да искаш още пари

2947

1

theprofet

09.01 2018 в 12:28

... и искат още 15 милиона за банкети?!?!? Наглостта на ръководството на СУ няма граници!!!
 
X

Парламентът на живо