Кабинетът дава 10 млн. и нова сграда на СУ, протести няма да има

Александра Маркарян 08 януари 2018 в 17:47 5357 3

Снимка news.bg

Правителството ще отпусне 10 милиона лева на Софийския университет и ще му даде сграда в замяна на отнетата на бул. "Ал. Стамболийски". За това се договориха министрите на образованието и на финансите - Красимир Вълчев и Владислав Горанов, днес на среща с ректора на СУ проф. Анастас Герджиков и Съвета на деканите на Алма матер.

Сградата е на бул. "Черни връх" и преди в нея се помещаваше Професионалната гимназия по облекло. В нея ще се провежда предклиничното обучение на студентите по медицина от Медицинския факултет на СУ.

След срещата, започнала в 16 ч. и продължила около час в аулата на Ректората, стана ясно, че ръководството на Университета е доволно от обещанията и няма да започне протести след 22 януари. С такива заплаши Академичният съвет на СУ миналата сряда, ако правителството не изпълни 6 искания, включващи 15 млн. лева за спешни нужди от ремонти и посрещане на 130-ата годишнина, още пари за капиталови разходи, за Университетската библиотека.

Ще бъде решен и проблемът с достъпа до научните бази на Elsevier и SCOPUS, увери министър Вълчев.

Въпреки че обещаното не покрива напълно исканията, ректорът демонстрира задоволство.

На Академичен съвет през декември проф. Герджиков определи решението за отнемането на сградата на "Стамболийски" като позорно, на извънредно заседание на Съвета на 3 януари той се съгласи, че трябва да се протестира и заяви, че това е "поредното стратегически погрешно решение на правителството".

Днес тонът му бе различен: заяви, че през цялото време е бил убеден и е твърдял, че става въпрос за нарушена комуникация, че правителството никога не е отнемало сграда на СУ и че двете правителства на Бойко Борисов движат реформата в образованието в правилната посока.

Предстои договорката да бъде утвърдена от Министерския съвет в сряда, тогава ще стане ясно и как ще бъдат разпределени парите, които ще бъдат отпуснати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

3

Юлия Ламбрева

09.01 2018 в 16:13

Хубаво, местят се в ПГО. Но учениците от там къде отиват? Осмокласниците точно свикнаха със средата там и се адаптираха. Защо никой не пита дали от там са съгласни да предоставят сградата?

12124

2

Калина

09.01 2018 в 10:03

Хайде и пенсионерите да протестират, сега е моментът! Ще се вдигнат пенсиите, не ли ?

23293

1

Стефан

09.01 2018 в 04:40

Е, бившето училище за шивачки, поне ще се отоплява по-лесно от бившето Чикаго. Цеховете са по-малки.
Но това пак не решава проблема със щенията на математическия факултет, примерно. Който също се нуждае от просто класни стаи, за по десетина души. Но ги няма. Заради което се държи канибалски. Спрямо СУ, не спрямо себе си.
Подскочете още малко. Ние плащаме за подготовката на добри програмисти, после те изчезват. После от чужбина кряскат нещо. Ми, сменете им пелените, най-накрая.
 
X

Подкастът на OFFNews