Софийският университет след одита на МОН: Пропуските ни са по-малко от 1/100 от 1%

Александра Маркарян 10 януари 2018 в 15:30 3874 0

"Установените пропуски и грешки при изплащането на допълнителни възнаграждения представляват по-малко от 1/100 от 1% от изплатените възнаграждения." Това пишат дословно от Софийския университет в публикувана днес позиция повод одита на Министерството на образованието и науката за изплатените допълнителни възнаграждения в централната университетска администрация. Резултатите от одита бяха оповестени от МОН първо пред OFFNews след наше запитване.

Отидът установи, че десетки хиляди левове са били платени неправомерно на база неясни текстове във вътрешните правила за работната заплата. Служителите на МОН установиха например, че са плащани пари, без да има възлагане и съответно отчет за извършена допълнителна работа, че работещи в Ректората са получавали допълнително пари за дейност, която трябва да вършат по договор.

Кореспонденцията между министъра на образованието Красимир Вълчев и ректора на СУ проф. Анастас Герджиков във връзка с резултатите от одита е протекла през декември 2017 г., а OFFNews получи резюме на доклада от МОН на 8 януари.

Министерството е категорично: СУ следва да промени вътрешните си правила за работната заплата, като те бъдат конкретизирани и допълнени.

От СУ днес уверяват, че Университетът "предприема действия за актуализиране на Вътрешните правила за работна заплата и длъжностните характеристики, в съответствие с препоръките на МОН, които да съдържат обективни критерии за оценка на изпълнението на работата и да позволят ясно да се разграничат допълнително възложените задачи извън обема на длъжностната характеристика".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови