Ректорът на СУ огорчен: Хулят ни, а обществото гледа със задоволство

Александра Маркарян 02 октомври 2017 в 14:40 6098 2

Снимка БГНЕС

Софийският университет е подложен на "охулващи кампании", отношението към него е "позорно", обществото толерира това и го следи "със задоволство", а ръководството на СУ е огорчено. Това бе основното послание на ректора му проф. Анастас Герджиков за откриването на новата учебна година. Събитието се проведе в аулата на Ректората с участието на президента ген. Румен Радев, в присъствието на преподаватели, студенти, журналисти и в отсъствието на министъра на образованието и някои декани.

Без да разясни какво е "охулващи кампании" и "позорно" отношение, ректорът изтъкна колко е голям интересът към Университета - тази година кандидатите били със 730 повече, за някои специалности имало "хиляди желаещи", а в една влезли само отличнички.

"Причината - изтъкна ректорът - е качеството на образованието и научните изследвания в Софийския университет. То се вижда от мястото в националните и световните класации, от броя на научните публикации и цитиранията ни. Университетът е приоритетен за кандидат-студентите и заради данните от НОИ и други институции за реализацията на завършилите, според които възпитаниците на СУ си намират по-бързо и по-високо платена работа.

Затова е странно - продължи ректорът, когато вместо да реагира на охулващите кампании, обществото не само толерира това позорно отношение към най-добрия си университет, но и ги следи със задоволство. Струва ми се, че този нихилизъм е симптом за по-сериозно заболяване на обществения организъм от това да тъпчем злорадо най-достойния си университет или някаква друга национална институция."

В същото време, тази година Университетът обяви допълнително, извънредно класиране след трите редовни, защото не успя да запълни отпуснатите от държавата места за първокурсници. Ректорът позволи СУ да приема за студенти хора, които са кандидатствали в други висши училища, с оценките получени там, само и само да запълни местата. Обяви допълнителен прием трите редовни класирания, но след него равносметката е: 4588 записани първокурсници, 590 свободни места.

Преподаватели заговориха открито за дълбоката криза, в която са изпаднали университетите и предложиха модели за изход, но те засега се посрещат с мълчание. Част от проблемите, във финансовото управление на СУ, се видяха и показаха ясно и отвън - за поредна година Сметната палата отказа да завери годишния финансов отчет на СУ (за календарната 2016 г.) с мотив, че документът "не дава вярна и честна представа" за финансовото състояние и имущество на СУ към 31 декември 2016 г. В СУ текат и проверки - от АДФИ, от полицията - на допълнителни плащания на преподаватели и служители.

Тези подробности бяха подминати от ректора в днешната му реч. Причините за негативните настроения, според него, са обезверяването на българина и омразата - в коментарите под статиите, към успелите, към политиците, към образованите, към неуките, към конкурентите, към съседа, към чужденците, към себе си... За ректора тези, мразещите, не виждали перспектива и търсели кого да обвиняват, те се самосъжалявали. Не виждали успехите на България през последните три десетилетия, които били очевидни за "всеки чужденец отвън".

Ректорът продължи с критиката си към обществото:

"Използваме цялата си енергия, за да се борим помежду си, да си прехвърляме вината и да сочим с пръст, използваме я деструктивно, а не градивно. Няма голяма обществена кауза, която да ни обедини, няма мащабна визия за бъдещето, нямаме нов национален идеал. Имаме силна нужда от това нещо да ни посочи целта, към която всеки да се устреми, мечтата, за която да работим заедно, пътят към общия успех, който ще направи България мила родина в сърцата ни, а не на думи. Време е някой да ни върне самочувствието и мечтите и да ни поведе към желаното бъдеще".

Накрая той все пак се обърна към студентите с думите: "Скъпи млади колеги, вие сте тези хора. Това мечтано бъдеще зависи от вас и вие сте тези, които ще живеят в него". Посъветва ги да се трудят "неуморно" и да попиват знание и умение от мъдрите си преподаватели. Посъветва ги, преди всичко, да станат човечни, защото хуманността била най-важното качество.

"Нужно е да работите заедно, да се откажете от завистта и вечното мрънкане и да се устремите напред. Съзиданието е истинското щастие", заяви ректорът и допълни, че нямало полза от ощетени неразбрани гении. Студентите трябвало да намерят истинското си призвание, това, което ги кара да отиват на работа щастливи. Те трябвало да обърнат разбирането за израза "българска работа" вместо синоним на нещо, направено калпаво и през пръсти, той трябвало вече да означава нещо, "сътворено с дарба, прецизност и перфекционизъм".

"Пожелавам ви да забравите всичко, което ви разделя от другите българи и от другите хора. Пожелавам ви да изберете съзиданието и да бъдете господари на собственото си бъдеще", завърши Герджиков.

След него думата бе дадена на президента ген. Румен Радев, който не отправи критики към обществото, а директно се обърна към студентите.

"Днес няма да повторя дежурните пожелания към българското образование. По-скоро ми се иска да кажа няколко думи за етиката", започна той.

Променете радикално днешния морал, изведете невежеството от обществения живот, посъветва държавният глава.

"Вие, юристите и журналистите, не трябва да се примирявате с несправедливостта, корупцията и шайките, с феодализма, с лицемерието и покварата, които раждат безизходицата, която прокуди стотици хиляди млади хора далеч от Родината", призова президентът Радев.

Вие ще трябва да отхвърлите популизма и да отстоявате справедливостта, каза им той и посочи мястото на истинските еталони - "тук, в библиотеките".

"Преди много години избягах от дома си, за да се явя на изпити и за ужас на майка ми да поема по пътя на една от най-трудните и рисковани професии – тази на военния пилот. Не съжалявам за бунта си, защото той сбъдна мечтата ми", сподели президентът и завърши с думите:

"Знайте, че конформизмът не е път към щастието. Бъдете критични и непримирими, когато става въпрос за ценности. Всяко поколение води своята битка за България. Тази за демокрацията беше мисията на вашите родители. Справедливото, морално и достойно общество е вашата мисия. То е и моята мечта за България".

Откриването на учебната година в СУ продължи не повече от 40-ина минути. След речите ректорът представи деканите, а после, заедно с президента, връчиха дипломите на лауреатите, които са избрали да учат в Софийския университет, а не да търсят знания и реализация в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7987

2

Мунчо Мунчев

02.10 2017 в 16:03

Две неща не разбирам:

1. Какво прави там президентът Радев и кого легитимира?

2. Кои са тези зловещи сили, които хулят това изрядно ръководство и каква е подмолната им цел: да превземат Университета и да го превърнат в баничарница, или да превземат Университета и да превърнат в кифладжийница?

10571

1

Hissarion

02.10 2017 в 15:22

Какъв проблем точно има офнюз със СУ, защото темата заприличва на лична саморазправа?