След като Брюксел ни смъмри: Спираме да продаваме български паспорти

OFFNews 22 януари 2019 в 12:47 4215 4

Да отпадне възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции, предвижда проектът за промени на Закона за българското гражданство, който ще бъде обсъден на 30 януари т.г. от Съвета за развитие към Министерски съвет и ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

Част от мерките предвидени в законопроекта предвиждат още съкращаване на сроковете и прецизиране на критериите за предоставяне на българско гражданство, въвеждането на изискване кандидатите за гражданство на основание на произход да владеят български език и да имат работа и доход в страната.

Промените в проектозакона, изработен от Министерството на правосъдието в изпълнение на Програмата на правителството 2017 г. – 2020 г. и решението му за намаляване на административната тежест върху гражданите включват: осъществяване на качествен контрол върху отговорните за предоставяне на българско гражданство институции, с оглед спазването на законовите процедури и срокове; премахване на изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител; опростяване на процедурите и подобряване на ефективността на процесите по даване на българско гражданство.

Предложението на работната група към Министерството на правосъдието за отпадане на възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции е изготвено на базата на анализ по отношение на прилагането на чл. 12а и чл.14 а от Закона за българско гражданство в сила от 2013 г.

Данните показват, че не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие. В резултат от това не е постигнато разкриване на нови работните места и икономически растеж. В допълнение към датата на анализа в някои случаи на по-късен етап от производството е установено например, че инвестицията не е налична, поради извършена продажба на закупените ценни книжа или по други причини, посочват от правосъдното министерство.

Преди ден стана ясно, че България е критикувана в проектодоклад на ЕК за продажбата на гражданство на богати чужденци, което според Брюксел създавало риск организирани престъпни групи да проникнат в ЕС. 

Малта, Кипър и България са единствените страни членки на ЕС, в които действат програми за продажба на гражданство. В трите държави богати чужденци могат да си купуват паспорти срещу инвестиции, вариращи между един и два милиона евро.

В същото време липсват достатъчни проверки на произхода на богатството на хората, които си купуват гражданство, пише в доклада на ЕК. Това увеличава риска от пране на пари, корупция и избягване на плащане на данъци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови