Еврокомисията ни предупреди да не продаваме български паспорти на престъпници

OFFNews 21 януари 2019 в 22:14 3352 2

Продажбата на гражданство на богати чужденци създава риск организирани престъпни групи да проникнат в ЕС. Това се посочва в проектодоклад на Европейската комисия, който ще бъде публикуван в сряда, съобщава агенция Ройтерс.

Малта, Кипър и България са единствените страни членки на ЕС, в които действат програми за продажба на гражданство. Двадесет държави, включително тези три, продават разрешителни за пребиваване, отбелязва Ройтерс.

В Малта, Кипър и България богати чужденци могат да си купуват паспорти срещу инвестиции, вариращи между един и два милиона евро.

В трите държави няма достатъчни проверки на произхода на богатството на хората, които си купуват гражданство, пише в доклада на ЕК. Това увеличава риска от пране на пари, корупция и избягване на плащане на данъци.

Еврокомисията планира създаването на експертна група, която до края на годината ще изготви препоръки как да се предотвратят опасностите, произтичащи от тези схеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12373

2

Emigirl

22.01 2019 в 11:26

Не трябва да си продаваме паспортите, защото ще се окаже, че българи стоят зад всякакви терористични актове, само там не сме се забъркали..