След БАН и МОН НИМХ се приземи в екоминистерството

Александра Маркарян 12 октомври 2022 в 16:18 1210 0

НИМХ

Снимка Архив

НИМХ

Излезлият след протести от Българската академия на науките Национален институт по метеорология и хидрология напуска Министерството на образованието и вече ще е под шапката на Министерството на околната среда и водите.

Днес правителството извади НИМХ от структурата на МОН - желание за което имаше бившият министър на образованието акад. Николай Денков - и го постави в структурата на МОСВ като второстепенен разпоредител към министъра на околната среда и водите.

Сагата "НИМХ" започна още през 2018 г., когато метеоролозите излязоха на улиците на протести заради недостатъчното финансиране под шапката на БАН и заплашиха със спиране на прогнозите за времето. Бунта им разпали допълнително и освобождаването на тогавашния им директор Христомир Брънзов, малко след като надигнаха глас. В крайна сметка след протести и преговори между тях и тогавашното правителство, беше решено НИМХ да излезе от структурата на БАН, считано от 1 януари 2019 година. Институтът премина към министъра на образованието - тогава Красимир Вълчев. Чрез проектозакона за държавния бюджет за 2022 г. метеоролозите отново бяха изненадани: в него беше заложено ново прехвърляне - този път към екоминистерството. Тогава те се възпротивиха, попитаха защо се прави това и отново заявиха протестна готовност. И двамата ресорни министри - на образованието Николай Денков и на околната среда Борислав Сандов - казаха, че не те са вносителите. Денков обаче публично е изразявал резервите си към факта, че НИМХ му е зачислен.

Днес намерението за прехвърляне се официализира от служебния кабинет. Той прие постановление, с което НИМХ става второстепенен разпоредител с бюджет към МОСВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!