Синдикат плаши с масови учителски протести наесен заради психотестовете на Москов

Александра Маркарян 12 юли 2017 в 11:49 6696 0

Проф. Николай Петров
Проф. Николай Петров

КТ "Подкрепа" заплаши здравния министър проф. Николай Петров с масов учителски протест наесен, ако не бъде променена наредбата, която ги задължи да минават ежегодно на прегледи за психичното им здраве.

Наредба 4 от октомври 2016 г. разписа бившият здравен министър д-р Петър Москов. Тя предвижда педагозите да минават на прегледи и да удостоверяват с медицински документи, че не страдат от:

- шизофрения;

- разстройства на настроението;

- психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на психоактивни вещества (алкохол и наркотици);

- епилепсия;

- персистиращи налудни разстройства, свързани с личностова и поведенческа промяна;

- психични разстройства на личността и поведението, дължащи се на мозъчно заболяване;

- педофилия;

- органични психични разстройства – деменция при болестта на Алцхаймер, съдова деменция, други деменции;

- белодробна туберкулоза с бацилоотделяне.

Документът изисква учителите да го правят преди постъпване за първи път на работа в училище, а останалите педагози - всяка година.

Учителите бяха категорични, че това ги обижда, създаде се напрежение и малко след обнародването на наредбата започна и работата по промяната ѝ. В работната група се включиха представители на здравното и образователното министерство, социалните партньори и изходът от обсъжданията им бе решението прегледи да не се правят задължително всяка година, а да се изискват при постъпване за първи път на работа като учител.

Това решение така и не видя бял свят - и до момента промени няма и затова председателят на синдикат "Образование" Юлиян Петров попита днес кога ще се преработи "скандалната" наредба.

"През месец ноември 2016 г. работна група във формат представители на МОН, МЗ и социалните партньори се договори за промяна на чл. 5 от горецитираната наредба. С тази промяна не се накърнява авторитетът на българския учител и не се навяват помисли за корпоративни интереси на МЗ", се казва в писмото му.

От профсъюза допълват, че ежегодните тестове за почти 100 хилядите учители и директори струват поне 10 млн. лева - разход, който не могат да поемат нито образователната, нито здравната система. Учителските синдикати пък се заканват, че "категорично няма да позволят педагогическите специалисти да плащат недоразумението на законотворците".

"Вече осем месеца промяната в скандалната Наредба №4, поради незнайни причини, не се е случила. Нещо повече – дори няма предложен проект за промяна в сайта на Министерство на здравеопазването", отбелязват от "Подкрепа".

"Българските учители не знаят каква е причината за осем месеца колебание на Министерство на здравеопазването. Става въпрос за промяна на две изречения в наредбата, които биха внесли спокойствие в системата", пише още Петров до министъра.

Синдикатът призовава учителите да не бързат с прегледите, защото се чака съгласувана вече промяна и напомня на ръководството на МЗ, че е "крайно време" да изпълни ангажимента, който е поело на отраслов съвет на Министерството на образованието и на Министерството на здравеопазването през 2016 г.

"Уверявам Ви, че ако това не се случи в рамките на месец, то през септември ще последва протест на 92 хиляди учители и директори", пише Юлиян Петров до здравния министър проф. Николай Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!