Отпадат задължителните прегледи при психиатър за учителите

Александра Маркарян 12 септември 2017 в 14:42 7643 14

Петър Москов, бивш министър на здравеопазването

Шумно обсъждана и критикувана наредба на бившия здравен министър Петър Москов да претърпи промени, решиха наследникът му в МЗ проф. д-р Николай Петров и министърът на образованието Красимир Вълчев.

Отпадат задължителните ежегодни медицински прегледи за учителите с цел проверка дали не са шизофреници, педофили, епилептици или туберкулозно болни. По действащата от 24 октомври 2016 г. наредба 4 на ексминистър Москов всички учители трябва да докажат противното с медицинска бележка от лекар до 30 септември.

Според предложените промени директорът ще има право да прати учител на лекар, ако само има съмнения, че страда от заболяване, което би могло да застраши учениците.

Промените са внесени от здравния министър на 11 септември. Периодът за обществено обсъждане е едномесечен, до 11 октомври. За да спести безсмисленото обикаляне по лекари на учителите, през юли министърът на образованието изпрати писмо до регионалните управления на образованието през юли, че предстоят промени и прегледи не са необходими.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

14

Izalina

13.09 2017 в 22:44

Последно - цупи ми се колкото искаш. Едва ли мога да те спра. Известно време отсъствах и пропуснах появата ти в коментарната част на сайта, но явно си успял някак да си навлечеш нечий гняв, съдейки по рейтинга ти.
Не ме набърквай. Не познавам червения палец. Аз съм оная коза, дето за своя крак, която си има собствено мнение, поняся коннструктивна критика, но и търпи и къде справедлив, къде недотам чужд гняв. Щото понякога нещо не се разбираме - отново.
Думите са странно нещо, особено когато отсъства интонация. Съмишленици - само в измисления фейсбук. Всичко извън оня похлупак е своего рода битка на характери. Аз уж свиквам, че има и друго мнение, освен моето, колкото и да не ми харесва това понякога. Но пък и има какво да научим в спора, така че ...

Със здраве!

29585

13

Izalina

13.09 2017 в 22:42

Колкото до "квалификациите", които употребих, нима можеш да ги оспориш? Всички сме много силни, ако не с перото, то на приказки. Фактите обаче говорят друго. Всички са наясно с конспирациите, измамите, дискредетираните морални ценности и жалкото погубване на нацията, но НИКОЙ НИЩО НЕ ПРАВИ по същество - само лала на масата и онлайн.
Къде се разминаваме в мненията тогава? Освен, че ти си избрал да повтаряш до откат обществени тайни и очеизвадни истини, които малко хора прочитат, щото са дълги, а аз съм избрала да мисля обективно, защото твоят подход ми писна да го прилагам, след като осъзнах, че не работи. Търся решения, колкото и да ми е ясно, че е кауза пердута.

29585

12

Izalina

13.09 2017 в 22:42

Психиатрична профилактика е най-лесна за хората, които масово не обичат да четат книги, въпреки че и да обичат не е лесно да уцелиш подходящите понякога.

Душевното състояние се култивира. Стига да пожелаеш да прогледнеш. Повярвай ми, доста хора ще го направят, ако им се предостави изгодна възможност и по-важното - престанат да мислят, че терапевтите са само за изброените горе заболявания.

29585

11

Izalina

13.09 2017 в 22:39

"улегнал навик да квалифицираш хората през всичките си профили"
- аучхх

"агресивно и противоречи на законите и морала"
- Ох, и тук ме заболя

Виж, пич, хайде сега да си представим, че това е първата новина в този сайт и първите коментари са моите и твоите.

Хубаво ги прочети пак.

Моето твърдение е, че "психиатрични прегледи трябва да влязат в годишната профилактика на всеки българин".

Някой някога да ти е потърсил сметка, че не си направил годишните си кръвни тестове или кардио прегледи? Доброволни са, нали? Предоставена възможност да се погрижиш за здарвето си.

Хайде дай "първопричините", дай решение за промяна на "болното общество", "излекувай корена", "пребори манипулацията", убий желанието за "печалба" на всяка цена. Не можеш нали?

29585

9

Izalina

13.09 2017 в 13:26

Еми да, ти се продължаваш да се вайкаш многословно за вече отдавна ясни и всеизвестни факти, както повечето интернет- и софра-революционери, а аз предлагам неудобно решение.
Затова не се разбираме.

29585

5

Izalina

12.09 2017 в 18:10

helleborus,
Стъпвал ли си някога при психиатър или поне при добър терапевт?