Синдикат иска отмяната на 400 конкурса за училищни директори: Има риск от политически назначения!

Александра Маркарян 12 август 2022 в 09:44 3485 2

БТА/Владимир Шоков

Снимка Николай Денков

БТА/Владимир Шоков

Обезпокоени от „огромното социално напрежение“, което е предизвикал опитът за масова смяна на училищни директори на база спряна вчера от съда наредба на бившия министър на образованието Николай Денков, днес от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ излязоха с позиция, в която посочват основния проблем в наредбата: възможността за политически назначения в образованието и критикуват факта, че тя е била прокарана от екипа на Денков без каквото и да било съобразяване с предложенията на синдикати и работодатели.

Наредбата бе спряна заради дело по жалба на кандидат-директорка на пазарджишко училище, която оспорва като субективни редица изисквания в нея.

Екипът на акад. Денков я е изготвил без участието на социалните партньори и без съобразяване с техните предложения, подчертават от синдиката.

След обнародването ѝ през юли бяха обявени над 400 конкурса за директори в цялата страна.

Синдикатът напомня, че е предложил участието на представители на синдикални и работодателски организации в комисиите с цел „преодоляване на непрофесионалните партийните влияния“, както и за експертност, професионализъм и прозрачност – пише в прессъобщение, подписано от председателя на синдикат „Образование“ (СО) д-р Юлиян Петров.

„Игнорирането на синдикатите от процеса стимулира партийните намеси в този важен за партиите пост“, подчертава той и предупреждава, че тези намеси може и да са некомпетентни, защото партийните представители „нямат никакъв педагогически ценз и опит“.

От СО допълват, че многократно през годините са отправяли предложения за изисквания към директорската длъжност, които „категорично биха минимизирали партийните влияния“. Сред тях изброяват следните: управленски стаж 5 до 10 г. (като зам.-директор, съветник на директора, ръководител на направлението ИКТ и др); мандатност в тази длъжност, дори и в неограничен цикъл.

„Въпреки всички предложения от КТ „Подкрепа“, Наредба 16 беше обнародвана без тях, но с политическо решение на МОН, а резултатът беше очакван“, заключават от синдикат „Образование“.

Те призовават МОН да отмени „компрометираната“ наредби, както и обявените конкурси. Те дори настояват за търсене на административна и дисциплинарна отговорност на длъжностните лица, изработили „скандалната“ наредба, и да се напише нова и до провеждането на нови конкурси да се назначат временни директори, защото много от директорите са с прекратени трудови правоотношения или в предизвестия.

„Ако това не се случи огромна е опасността ВАС окончателно да отмени наредбата и евентуалните спечелили конкурсите да бъдат компрометирани“, предупреждава синдикалният лидер д-р Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови