Съдът спря инициираната от Денков масова смяна на училищни директори

Александра Маркарян 11 август 2022 в 11:41 4970 0

Николай Денков в Народното събрание, за да отговаря на депутатски въпроси. 8 юли 2022 г.

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Николай Денков в Народното събрание, за да отговаря на депутатски въпроси. 8 юли 2022 г.

Върховният административен съд спря временно действието на наредба на бившия министър на образованието акад. Николай Денков, на базата на която през юли започна масова смяна на училищни директори в цялата страна.

Причината за блокираното действие на Наредба 16 от 1 юли 2022 г. е съдебен спор.

Делото е по жалба на кандидат-директорка за Средно училище „Петър Берон“ в Пазарджик. Жената се казва К. Найденова и е от Брацигово, става ясно от документацията по него.

„Целта на спирането на действието на наредбата е да се осигури защита на лицата, подали жалба или протест, какъвто е случаят с директора на пазарджишкото училище“, разясняват от ВАС.

Върховните магистрати приемат, че ако директорските конкурси продължат при действието на оспорената от директорката наредба, това би ограничило възможностите ѝ за успешно участие в конкурса, предвид евентуално несъответствие с изисквания на наредбата към кандидатите.

„Заложени са множество критерии, които имат субективен характер, отнасят се до личността на кандидата като мотивация за заемане на длъжността, нагласа за работа в екип и усъвършенстване и комуникационни умения. Евентуалната незаконосъобразно формирана комисия, която ще оценява качествата на кандидатите, възможността за субективизъм при оценката, влияят пряко върху законосъобразността на конкурса и пряко засягат всеки участник в този конкурс“, обясняват от съда.

„Централизираното провеждане на стотици конкурси за директори на институции в системата на образованието, които са обявени в момента, при действието на незаконосъобразни правни норми, би представлявало действително сериозно засягане на обществения интерес, включително и на жалбоподателката като участник.

Предварителното изпълнение на наредбата би причинило значителни и трудно поправими вреди, както на интересите на участниците в конкурса, конкретно и на жалбоподателката, така и на защитимите обществени интереси, които са предмет на регулиране. Това е така и предвид несигурността, свързана с действителността на евентуално възникналите вследствие на конкурса трудови правоотношения, в случай че наредбата бъде отменена от съда и неблагоприятния ефект върху провеждането на предстоящата учебна година“, допълват оттам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови