Сбогом, Иречек! (новите учебни програми по литература на МОН)

Александра Маркарян 26 април 2016 в 14:56 11359 3

"Бай Ганьо у Иречека" от "Бай Ганьо" вече няма да се учи в училище. Досега култовият фейлетон на Алеко Константинов беше част от програмата по литература за VII клас. В проекта за нова програма по литература на Министерството на образованието за VII клас той е заменен с "Бай Ганьо пътува".

Цялото произведение не се учи, отделни части са пръснати в програмата за три класа - седми, десети („Бай Ганьо се върна от Европа“) и единадесети ("Бай Ганьо на гости").

Според проекта за нова програма седмокласниците ще учат по-голяма част от Алековия пътепис "До Чикаго и назад". Сега беше включена само частта за Ниагара. Предвижда се децата да учат откъса от първата част от „Крайбрежието на Ню Йорк е буквално опасано по всичкото продължение на острова...“ до „В такъв смисъл ние се възползвахме за пръв път от услугите на младия интерпретор".

В седми клас са включени злополучно отпадналите при предната редакция на проектите за програми  "Стани, стани, юнак балкански" и "Вятър ечи, Балкан стене" от Добри Чинтулов.

Останалите произведения са включени в програмата по литература за VII клас и сега:

МОН публикува днес работните варианти за учебните програми в III, IV, VII, IX, X, XI и XII клас.

Програмата за IX клас по литература е събрала в предвидените за учебната година 54 часа за литература Просвещение, Романтизъм, Реализъм, Модернизъм и Българско Възраждане, а включените произведения са:

В X клас е предвидено да се изучават българската литература от периода от Освобождението до периода след Втората световна война. Така в 54-те часа за литература гимназистите ще трябва да се запознаят с:

В XI клас продължава изучаването на българската литература, но не в хронологичен ред. Произведенията са групирани в темите: "Родното"; "Природата"; "Смъртта"; "Властта и насилието" и "Миналото и паметта". В задължителната програма са включени:

Няма да се учат „Чичовци“ от Вазов, както и „Дядо Йоцо гледа“, които сега са в програмата за XI клас. „Политическа зима“ и „Смешен плач“ от Ботев също не са включени в програмата. Фейлетоните на Алеко Константинов „Страст“, „Честита Нова година“, „По изборите в Свищов“, „Сеятели на рабски чувства“, "Разни хора, разни идеали" на Алеко Константинов също са отпаднали от програмата за XI клас.

Изучаването на произведенията по теми продължава и в последния гимназиален XII клас. Тук темите са: "Любовта"; "Вярата и надеждата"; "Трудът и творчеството" и "Избор и раздвоение". Произведенията са:

Всички проекти на нови учебни програми вижте ТУК.

По новите програми за III, VII и IX клас ще се учи от учебната 2018-2019 г., за IV и X клас – от 2019 – 2020 г., за XI – от учебната 2020 – 2021 г., а за XII клас – от учебната 2021 – 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13859

2

Daering

26.04 2016 в 16:50

Не виждам текстове на фолк песни и реплики от МОЛ сериалите! Така пращате децата ни неподготвени за живота, мама му!