РИОСВ-Пловдив запечата биоцентралата в село Труд, ВАП разпореди проверка (обновена)

OFFNews 02 ноември 2020 в 13:33 2887 1

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив запечата биоцентрала в село Труд след установено грубо погазване на заповедта за принудителното ѝ спиране.

Екоинспектори са поставили 7 оловни пломби на всички входове на инсталацията, от които е възможно внасянето на суровина за работата ѝ, като са пломбирани входовете към ферментаторите и крановете.

Връчена е и покана за получаване на пореден акт за установяване на административно нарушение, като ще бъдат предприети най-строгите административни мерки, съобщават от РИОСВ-Пловдив. Направени са три проверки за една седмица.

Неизпълнението на наложената принудителна административна мярка е установено на 30 октомври вечерта след получен сигнал на "зеления телефон" от жител на селото за обгазяване от биоцентралата и продължаващо зареждане на ферментаторите със суровина.

Незабавно е сформиран екип с представители на Регионалната здравна инспекция, Областната дирекция "Безопасност на храните" и Областната администрация в Пловдив. Поканен е бил и човекът, подал сигнала, но не е допуснат на площадката от оператора.

Проверката е установила редица факти, доказващи, че Заповедта за принудително спиране и представеният от собственика на биоцентралата план за извеждане от експлоатация не се изпълняват – единият от боксовете е пълен с брикети от слама, течността в перколатната вана е по-голям обем в сравнение с обема отпреди два дни, забелязан е и товарен камион, движещ се към централата. Освен това дебитът на производствения биогаз не е спаднал изобщо за повече от 48 часа и продължава да е около 80% (1200 kW).

На 12 октомври РИОСВ спря дейността на биоцентралата, докато дружеството не докаже, че е предприело мерки, за да не се изпускат при никакви обстоятелства миризми от процесите на съхранение на суровини и течна фракция от ферментационния продукт и докато не се получи потвърждение от министъра на здравеопазването, че няма опасност за здравето на хората.

Прокуратурата в Пловдив се е самосезирала и разпореди проверка по публикации в медиите за работеща биоцентрала в с. Труд, обл. Пловдив, въпреки заповед за спирането й.

Проверката е възложена на районното управление на МВР и РИОСВ в Пловдив. В нея ще бъдат включени и всички останали институции с отношение към, имащи отношение към контрола на осъществяване на дейността на предприятието. Срокът на приключването е едномесечен

Жители на село Труд протестираха близо пет години заради задимяване и нетипична миризма, идващи от централата. В началото на тази година председателят на сдружението "Бъдеще за село Труд" изпрати сигнал до прокуратурата и Европейската комисия и заради опасни разливи. В годините Сдружението "Бъдеще за село Труд" е сигнализирало всички институции заради силните миризми.

Междувременно Върховната административна прокуратура и Районната прокуратура в Пловдив се самосезираха и разпоредиха проверки на биоцентралата.

В проверките ще бъдат включени всички институции, имащи отношение към контрола на осъществяване на дейността на предприятието. Срокът на приключване на проверките е един месец.

ВАП е образувала преписка, в която се твърди, че жителите на село Труд се оплакват от силна, неприятна миризма от горенето на биомаса за производство на ток от електроцентрала в района.

Върховната административна прокуратура е изискала от министъра на околната среда и водите спешно да предостави информация за предприетите мерки и резултата от тях за отстраняване на вредните последици за населението в района на електроцентралата, както и на причините, породили нарушението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15614

1

OTBPAT

02.11 2020 в 15:13

"...след установено грубо погазване заповедта за принудителното ѝ спиране"

А глоба нещо? Поне...
 
X

Да помогнем на украинските деца!