Протестът в село Труд победи, спряха биоцентралата

OFFNews 12 октомври 2020 в 17:52 5861 1

След протести на жители на село Труд, продължаващи почти пет години, Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив издаде принудителна заповед за спиране на дейността на централата за биомаса.

Битката срещу централата и миризмите от нея започна през 2016 година.

Мярката се налага с цел предотвратяване на увреждане на човешкото здраве заради разпространението на миризми от дейността на предприятието. Дейността на биоцентралата се спира след извършени проверки на РИОСВ - Пловдив във връзка със сигнали на граждани и организации, които установяват наличие на миризми.

Дейността на биоцентралата се прекратява, докато дружеството не докаже, че е предприело мерки, за да не се изпускат при никакви обстоятелства миризми от процесите на съхранение на суровини и течна фракция от ферментационния продукт и докато не се получи потвърждение от министъра на здравеопазването, че няма опасност за здравето на хората.

През 2014 г. в землището на селото, на около 250 метра от жилищна зона, без обществено обсъждане и без информационна кампания започва изграждането на инсталацията за производство на електроенергия от биологични отпадъци.

През април 2018 година РИОСВ провери централата и заради сигнал за пожар. Дежурен екип на екоинспекцията е установил, че са се запалили без видима причина няколко чувала с трици, намиращи се до оградата на централата. Работници са угасили огъня до идването на повикания противопожарен екип.

Не е имало опасност за запалване на други суровини или за дейността на обекта, коментират тогава от РИОСВ. По думите на кмета на Труд Красимир Минков, когато отишъл на място, огнеборците му казали, че "няма такова нещо", а служителите на обекта - че става дума за фалшив сигнал.

През изминалата година само за денонощие са направени три проверки в централата за биогаз. При нито една обаче не е установено задимяване и нетипична миризма. В края на 2019 г. Комисията по петиции към ЕП разгледа три петиции от граждани на Нова Загора, село Труд и село Царевец за замърсяване на въздуха с токсични вещества от енергийни инсталации. Единодушно комисията реши да изиска пълните материали по трите случая, както и да назначи мисия в България, която да изследва фактите на терен.

В началото на тази година председателят на сдружението "Бъдеще за село Труд" изпрати сигнал до прокуратурата и Европейската комисия и заради опасни разливи.

В годините Сдружението "Бъдеще за село Труд" е сигнализирало всички институции заради силните миризми. През юли тази година жители отново излязоха на протест срещу централата. Със спирането на протестите заради извънредната епидемична обстановка операторът спира да изпълнява и минималните задължения относно осигуряване на хигиената и спазване на елементарни норми, казват от Сдружението. 

На 18 септември протестиращи "запечатаха" сградата на РИОСВ-Пловдив и поискаха оставките на директора инж. Георгиева и инж. Кондаклиева, ръководител "Контрол". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!