Станишев: При ГЕРБ България бе щраус с глава в пясъка

Елица Мартинова 14 ноември 2013 в 12:33 3365 8

Лидерът на БСП Сергей Станишев Снимка: БГНЕС
Лидерът на БСП Сергей Станишев Снимка: БГНЕС

 

При управлението на ГЕРБ пред Европейската комисия България е била в позата на щраус, заровил главата си в пясъка.

Такова твърдение изрази в декларация на "Коалиция за България" лидерът на социалистите Сергей Станишев.

"В резултат на престъпно бездействие, на неглижиране на сериозни предупреждения от ЕК за нередности при провеждане на обществени поръчки, при методиката на налагане на корекции, има сериозни рискове към България да бъдат наложени санкции. Трябва да се знае кой носи отговорност за това престъпно бездействие (...) Позата на щраус, заровил главата в пясъка, не помага на България, не помага и позата да чиновници и представители на изпълнителната власт да обяснява на ЕК, че не си върши работата", каза Станишев.

Повод за думите му стана изненадващо изявление на вицепремиера Зинаида Златанова, която за пореден път тази седмица предупреди, че България може да бъде санкционирана от ЕК заради нередности в ОП "Околна среда". Тя обясни, че има насрочена среща за 18 ноември с управляващия орган по въпросната ОП, за да се решат "наследените проблеми".

"Чух много обяснения от бивши длъжностни лица - беше предприет подход на тотално отричане на проблема, после - опит да бъде прехвърлена отговорността на по-предходното правителство. Но допуснатите пропуски можеха да бъдат отстранени, стига да е имало политическа воля ", констатира Златанова и обясни, че правителството е изискало от ЕК информация за всички обществени поръчки, свързани с незаконосъобразни критерии за възлагане. Вицепремиерът подчерта, че ако има нередности, данните за тях ще бъдат внесени в Прокуратурата.

Изявлението на Златанова предизвика остро недоволство от страна на опозицията. Димитър Лазаров от ГЕРБ напомни от трибуната, че точката на дневния ред е Бюджет 2014 г. По думите му управляващите умишлено изместват темата, за да не си личат пропуските в планирания бюджет.

В дебата се включи и лидерът на ДПС Лютви Местан, който заяви, че ГЕРБ възразяват срещу темата, защото информацията, изчетена от Златанова, ще спука "силно надутият балон на ГЕРБ, наречен  "Ние имаме огромни успехи при реализирането на оперативните програми".

"Проблемът е там, че процедурата е започнала и завършила в ГЕРБ-ерско време, подчертавам този факт, защото всички сме наясно с изумителния талант на бившите управляващи да прехвърлят отговорността към предишни управления. Този рефлекс е толкова устойчив, че има силата на втора природа на тази партия - на тях все някой друг им е виновен. Изумително е, че има голям риск, ако не предишни управляващи, за техните грешки да се окажат следващи управления и следващи, още неизбрани, кабинети от 23 век", каза Местан.

От ГЕРБ не останах длъжни на нападките. Бившият министър по европейските фондове Томислав Дончев заяви, че управляващите си правят застраховка "политическа отговорност", но това ще им струва много скъпо впоследствие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови