Приехме декларация за военно сътрудничество със съседките ни

ОFFNews 28 май 2015 в 19:19 1320 0

Снимка БГНЕС

По време на двудневната годишна конференция на началниците на отбраната от Балканските страни, която се проведе от 26 до 28 май в Будва, Черна гора, беше приета съвместна декларация, в която военните ръководители изразяват своята твърда решимост за задълбочаване на военното сътрудничество и проучване на възможностите за нови инициативи в духа на Интелигентна отбрана, Обединяване и споделяне и Инициативата за обединени сили.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и неговите колеги от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора дискутираха геополитическата ситуация на Балканите и възможностите за провеждането на бъдещи съвместни учения. Те обсъдиха и подготовката на планираното „Balkan Bridges“, което ще се проведе в София през ноември тази година.

Като успешни инициативи на конференцията през последната година бяха отчетени съвместното учение CJSE “EAGLE”, организирано в Анкара през 2014 г. и двата форума, посветени на командването и информационния мениджмънт, които бяха проведени в Сараево и Букурещ.

Почетни гости на годишната конференция бяха заместник-председателят на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер, командващият на Съюзното командване на Силите на НАТО в Неапол адмирал Марк Фергюсън и началниците на отбраната на Хърватия и Словения. Следващото, десето издание на форума ще се проведе в Турция през 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!