Армията редовно марширувала с обезопасени автомати по искане на НСО

Юлиан Христов 25 май 2015 в 19:14 7932 7

Армията редовно марширувала с обезопасени автомати по искане на НСО

Практика е от години на парада на 6 май военните да маршируват на площада със свалени затвори на автоматите. Това съобщиха от Министерството на отбраната в отговор на запитване на OFFNews

Питането беше отправено във връзка с твърдението на депутати от комисията по отбрана в парламента, че по искане на Националната служба за охрана (НСО) военните набивали крак на площада с оръжие, което да не може да бъде използвано. Причината е сигурността на охраняваните високи гости на парада, сред които президентът и премиерът. 

От отговора на МО става ясно, че е практика от години по искане на НСО военните да носят оръжията си с липсващи части.

"Затворите на зачисленото оръжие на военнослужещите, участвали в парада, са свалени по устно разпореждане на командващия парада генерал-майор Андрей Боцев. Това е направено в отговор на искане на Националната служба за охрана и служба „Военна полиция” и е изцяло в компетенциите на командващия парада", гласи отговора на МО. В него се посочва още, че при провеждане на военни ритуали "се прилагат адекватни мерки за сигурност, за да бъдат предотвратени евентуални предпоставки дори за неволен инцидент". "Тази практика е установена от години", уточняват от министерството.

При организирането на военни ритуали по повод официални празници се провеждат предварителни работни срещи. На тях присъстват представители на всички институции, които имат отношение към организиране и провеждане на събитието с цел координация, се казва още в отговора.

Подобно запитване беше отправено и до НСО. От Службата към момента не са отговорили каква е заплахата, налагаща свалянето на затворите на автоматите.

Според обясненията на шефа на комисията по отбрана и бивш началник на Генералния щаб ген. Михо Михов министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов не били наясно с тази заповед. Той твърди, че нямало практика на парад да се свалят затворите на оръжията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови