Армията редовно марширувала с обезопасени автомати по искане на НСО

Юлиан Христов Последна промяна на 25 май 2015 в 19:14 6628 7

Армията редовно марширувала с обезопасени автомати по искане на НСО

Практика е от години на парада на 6 май военните да маршируват на площада със свалени затвори на автоматите. Това съобщиха от Министерството на отбраната в отговор на запитване на OFFNews

Питането беше отправено във връзка с твърдението на депутати от комисията по отбрана в парламента, че по искане на Националната служба за охрана (НСО) военните набивали крак на площада с оръжие, което да не може да бъде използвано. Причината е сигурността на охраняваните високи гости на парада, сред които президентът и премиерът. 

От отговора на МО става ясно, че е практика от години по искане на НСО военните да носят оръжията си с липсващи части.

"Затворите на зачисленото оръжие на военнослужещите, участвали в парада, са свалени по устно разпореждане на командващия парада генерал-майор Андрей Боцев. Това е направено в отговор на искане на Националната служба за охрана и служба „Военна полиция” и е изцяло в компетенциите на командващия парада", гласи отговора на МО. В него се посочва още, че при провеждане на военни ритуали "се прилагат адекватни мерки за сигурност, за да бъдат предотвратени евентуални предпоставки дори за неволен инцидент". "Тази практика е установена от години", уточняват от министерството.

При организирането на военни ритуали по повод официални празници се провеждат предварителни работни срещи. На тях присъстват представители на всички институции, които имат отношение към организиране и провеждане на събитието с цел координация, се казва още в отговора.

Подобно запитване беше отправено и до НСО. От Службата към момента не са отговорили каква е заплахата, налагаща свалянето на затворите на автоматите.

Според обясненията на шефа на комисията по отбрана и бивш началник на Генералния щаб ген. Михо Михов министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов не били наясно с тази заповед. Той твърди, че нямало практика на парад да се свалят затворите на оръжията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.05 2015 в 05:12

Едно време на караул ходихме без автомати за да не ги намокрим и чистим след това. Дондуркаш квот' намериш в джоба или малко по долу за два часа и лягаш да спиш.

26.05 2015 в 03:26

Какво казва тази шушумига Михов общо взето няма значение. Той и като генерал не беше много наясно с нещата и сега очевидно не е. Конюнктурна личност с нездрав апетит за медийни изяви.

25.05 2015 в 21:54

Вие луди ли сте, ало OFFNRWS!Като сте толкова информирани, кажете кой е източника тогава. Само да ви кажа, че съм участвал от 2006г. до 2012г. в паради и винаги сме си били с оръжие което си е окомплектовано. Единствено при посещението на президента Буш, гвардейците бяха със свалени щикове.

25.05 2015 в 20:05

Професионални военни могат неволно да застрашат живота на прецедента (главнокомандващ)... По добра атестация за българската армия няма. Остава и пистолетите на НСО да са без пълнители, че знае ли се. Ама всъщност НСО обгрижва Доган и компания, сигурно си имат пълнители, така вероятно държат под контрол политиците, които трябва да са послушници на Доган. Простотията мина всякакви граници. Или развихрилите се "политици" ги е страх от това армията да не вземе в свои ръце нещата, защото май само армията (до колкото я има) остана като последна надежда на страната. И в Италия армията помага в битката срещу мафията.

25.05 2015 в 19:43

явно армията е сериозна заплаха за властта

25.05 2015 в 19:41

Кой ни занимава с глупости?

25.05 2015 в 19:37

Ъм... Топлата вода се пуска от лявото кранче.