Препоръчаха промяна на реклами на ваксини за деца

Вероника Шербанова 04 декември 2013 в 13:39 3279 0

Ваксина. Снимка: Brian Hoskins/sxc.hu
Ваксина. Снимка: Brian Hoskins/sxc.hu

 

Националният съвет за саморегулация препоръча преработване или спиране на рекламите на ваксините „Ротарикс“ и „Синфлорикс“.

Двете реклами нарушават Националните етични правила за реклама и търговска комуникация, обясняват от Етичната комисия на Съвета за саморегулация.

Етичната комисия препоръчва промяна на рекламните клипове от производителя "ГлаксоСмитКлайн" до пет работни дни. Ако това не се случи, Съветът за саморегулация препоръчва спиране на двете реклами.

През октомври родители изпратиха протестна нота до омбудсмана, до Съвета за електронни медии, до Министерството на здравеопазването и до Изпълнителната агенция по лекарствата , според която рекламите на ваксините „Ротарикс“ и „Синфлорикс“ съдържат заблуждаващи и манипулиращи внушения.

Те напомниха, че рекламата на „Ротарикс“ е била спряна заради нарушения през 2011 г., след което обаче отново е започнало излъчването му без качествена промяна в рекламния клип.

Според тях насаждането на тревога и паника за това, че детето може да бъде отделено от родителите и прието в болница цели въздействие на съзнателно и подсъзнателно ниво. В същото време се прави и внушението, че единствено ваксината гарантира сигурност. 

Становището на Етичната комисия е подобно на това на родителите.

Промените  в новия клип на Ротерикс не го правят по-малко стряскащ и внушаващ чувство на страх или нещастие, което родителите изпитват за здравето на своите деца, ако не ги ваксинират. Рекламното послание  в новия текст, в комбинация с останалите визуални елементи в него обаче продължава да внушава, че само ако детето се ваксинира, то ще спи в дома си, в своето креватче. Сцените в болницата, показващи болно бебе с включени системи и силно притеснената до него майка продължават да предизвикват чувство на страх и състрадание...

Търговската комуникация не трябва да се възползва от чувството на страх или от нещастие или страдание без основателна причина.” ... Както е споменато и в предишното решение на Етичната комисия, обсъжданата ваксина Ротарикс е доброволна, от което следва, че статистическите данни за заболеваемостта и настъпващите в резултат на това последици, са преценени от здравните власти в България на такова ниво, което не оправдава включването й в задължителния имунизационен календар. Доколкото рискът от заразяване с ротавирус все пак съществува, единствено лекар-специалист може да прецени неговото ниво и да даде професионален съвет на родителите дали да ваксинират или не детето си точно с тази ваксина. Използването на рекламни клипове, които подбуждат страх и притеснение у родителите, е в състояние да повлияе върху тяхната емоционална преценка по начин, че те сами, без да разполагат с необходимите здравни познания и изчерпателна информация за ваксинацията, да настояват за поставяне на ваксината Ротарикс като мярка за „презастраховане“. 

Що се отнася до рекламата на „Синфлорикс“, родителите посочиха, че в нея са използвани твърдения, които подвеждат хората, като ги карат да си мислят, че само неваксинираните боледуват от отит, при това многократно. Позицията им се потвърждава от Етичната комисия на Съвета за саморегулация.

Етичната комисия намира, че едно от въвеждащите в клипа изречение: „Неваксинираният Петьо отново има отит“ може да се приеме като заблуждаващо в известна степен и целящо да внуши, че единствената причина за ушното възпаление на детето е, че то не е ваксинирано. Това внушение се допълва от изявлението в края на рекламата, според което ваксината Synflorix ефективно защитава освен от други по-тежки заболявания и от отит, за който не е уточнено от какъв характер или причинител може да настъпи. Ако се приеме, че пневмококовият менингит и усложнената пневмония са заболявания, за чиято същност и клинична картина масовата аудитория не разполага с достатъчно специализирани познания, то ушното възпаление (отит) е познато почти на всеки родител.

Наблягането в рекламния клип върху обстоятелството, че Synflorix гарантирано предпазва децата от отит е подвеждащо и нарушава разпоредбата на чл. 5.1. от Етичния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!