Пред угрозата от провал на учебната година БСП със свой приоритет в образованието: един учебник по предмет

Александра Маркарян 26 август 2021 в 12:42 5991 0

Угрозата от провал на присъственото провеждане на учебната година заради четвъртата вълна от COVID-19 и тревожно ниското ваксинационно покритие сред работещите в училищата БСП поставя на дневен ред нов образователен приоритет: премахване на разнообразието от учебници, между които учителите да избират, и връщането на един учебник по предмет за клас.

Законопроект с такъв основен акцент, са внесли лидера на социалистите Корнелия Нинова и депутати от парламентарната й група. Днес той ще бъде подложен на обсъждане и гласуване в ресорната комисия в Народното събрание.

"За всеки учебен предмет, за всеки отделен клас министърът на образованието и науката със заповед одобрява един проект на учебник или учебен комплект, за който въз основа на оценяването е установено, че в най-висока степен отговаря на държавния образователен стандарт за познавателните книжки, учебници и учебните помагала и е с най-висока оценка за приложимост и практика", е ключовият текст в законопроекта.

Другото важно за социалистите - намерило място в проекта им за изменение на Закона за предучилищното и училищното образование - е в одобрените учебници и помагала да се посочват имената на хората, които са извършили оценяването на съответните учебници и помагала.

Ръководената от депутатката от БСП Ирена Анастасова образователна комисия ще се занимае днес с още два проекта за изменение на същия закон - на служебното правителство и на ГЕРБ.

Вторият - предложен от кабинета по инициатива на министър Николай Денков - залага на забрана за партийни сбирки в училищата. Там да не може да се налагат политически доктрини, нито да се осъществява политическа и партийна дейност, предвиждат текстовете.

"Принципът на автономията не може да се нарушава чрез осъществяване на политическа дейност в детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие", гласи законопроектът. Той изисква от педагогическите специалисти да са политически неутрални и да не налагат идеологически и политически убеждения. Същото е указано и за началниците на регионалните управления на образованието.

Проектът на ГЕРБ предвижда и през предстоящата учебна 2021-2022 г. да се даде разрешение за електронно обучение от вкъщи, дори да не е обявена извънредна епидемична обстановка, в рамките на до 30 дни, в следните случаи:

- по здравословни причини, удостоверени с медицински документ, че присъствието на ученик в училище поставя в риск живота или здравето му;

- ако присъствието на ученика в училище поставя в риск живота или здравето на близките си, с които живее у дома - при условие, че това също е удостоверено с медицински документ;

- по избор на ученика или родителя и след разрешение на началника на регионалното управление на образованието.

Мотивите за това предложение са следните:

"С оглед на слабото ваксинационно покритие сред населението, едва около 14%, голяма част от гражданите на България остава незащитена от COVID-19, което носи реален риск от силно разпространение на вируса в училищата. Имайки предвид агресивните антиваксърски настроения в нашата страна, както и мутациите на Sars-Cov-2, можем да предположим, че пандемията ще продължи и през следващата година.

Обучението, уредено в член 115а, ал. 4 и 5 (предложените изменения са в тези текстове - бел. ред.), по никакъв начин не затруднява и не обвързва със себе си присъственото обучение на учениците в общия случай. Във връзка с това е добре възможността децата да се обучават от разстояние в електронна среда, независимо дали е обявена извънредна епидемична обстановка, да продължи да съществува и през следващите две учебни години. Прекъсването му ще създаде реален риск не само от връщане на тези деца в една опасна за здравето среда (не може да се пренебрегне, че много семейства са с различен, нехомогенен здравен статус), но и от сериозни дефицити в образованието им поради евентуална принудителна и непрекъсната промяна в организацията на провеждане на обучението.

Данните и анализите на родители и учители категорично показа, че обучението в електронна среда от разстояние за децата, избрали да се обучават така през изминалата учебна година, беше успешно в образователен аспект и оказа положително влияние върху личностното развитие на учениците и психиката на децата и семействата им, тъй като им даде спокойствие за здравето и живота им в условия на разпространение на опасен вирус.

Законопроектът има за цел осигуряване на нормално протичане на учебната година, спокойствието и сигурността на децата, които се обучават от разстояние в електронна среда".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!