Потърпевшите журналистки: Биячите на конференцията на ГЕРБ се държаха като у дома си

OFFNews 06 август 2020 в 08:52 16382 2

Като у дома си – така по думите на журналистката Генка Шикерова са се държали мъжете с маски, които нападнаха Полина Паунова по време на партийната конференция на ГЕРБ в „София Тех Парк“ вчера.

Биячите са заснети на видеоклипове. На кадрите се вижда не само как избиват телефона от ръцете на снимащата журналистка от "Свободна Европа" Полина Паунова, вижда се и бой на протестиращ встрани от местата, където са седнали делегатите. От ГЕРБ се разграничиха от биячите и ги нарекоха "провокатори", но според двете журналистки поведението на маскираните говори за друго.

"Създаде се усещането, че тези момчета там са познати и че събитието се охранява от своебразни граждански отряди, защото те ходеха и общуваха през цялото време с хора с радиостанции, с хора, които очевидно са част от това събитие. Те бяха вътре през цялото време. Обикаляха безпрепятствено. Въпреки ситуациите, които създадоха, никой не повика полиция, не пожела да ги изгони, не ги помоли да напуснат мероприятието", разказва Генка.

Единственият човек, който предприема действия, е жена с къса руса коса, която е служител на НСО и няма ангажимент към охраната на събитието.

Пиарът на ГЕРБ Никола Николов подсилва тезата за провокация с твърдението, че същите хора нападнали медийния съветник на земеделския министър Ася Попова. Доказателства за това към този момент няма. 

Ето какво разказа Полина:

"В 12 без 10 или без 5, преди да почне конференцията на ГЕРБ, когато повечето колеги вече бяха вътре, заели местата си пред сцената, за да могат да записват господин Борисов, аз влизах към събитието, а пред мен вървеше протест, който беше допуснат абсолютно безпрепятствено към "София Тех Парк". На 70-100 метра от огражденията, зад които започваше партийната сбирка на ГЕРБ, хората бяха спрени от момчета със светлоотразителни жилетки, за които после се разбра, че вероятно са от въпросната фирма. (...) С бързи крачки оттам, където бяха ГЕРБ, дойдоха тези момчета, които се виждат на кадрите. След кратки вербални сблъсъци започнаха да се бият с протестиращите. Извадих веднага телефона, за да снимам. Някой го изби от ръцете ми, обърнах се, видях кои са. Това продължи много кратко време, намесиха се хора - вероятно охранители, разтърваха ги. Тръгнах към събитието. Каква беше изненадата ми? Редя се на опашка, за да покажа личната си карта и прескартата, какъвто е редът, зад симпатизанти на ГЕРБ, които пък се легитимират, когато видях същите момчета вече влезли вътре зад огражденията на ГЕРБ, някои от тях - с партийни стикери. Отидох и кротко ги попитах: "Господа, вие защо бяхте долу, защо ми избихте телефона?".

Следва нов сблъсък. Полина снима лицата им и отново избиват телефона ѝ. Но с нея вече са Генка и Миролюба Бенанова, които също снимат и запечатват третото изхвърляне на телефона.

Въпросните момчета стоят при проверяващите, общуват - очевидно се познават, допълва Генка.

"Шокиращото в случая е, че при толкова много мъже и охранители, никой не се намеси - казва Генка. - Близо до нас имаше мъж с жилетка, за когото се предполага, че е от така наречената официална охрана. Никой не реагира на желанието този човек да бъде задържан."

И не само - един от биячите участва в пропускането на хората на събитието, казва Полина. "Същият човек ме изхвърли - добавя тя - с думите: "Нямате място тук, вие ги провокирате." Същият човек се легитимира като Владимир Капарис. Същият - показа проверка на OFFNews - е бил председател на изборна секция в София, район "Оборище". Той блъскал Генка и никой не се намесвал.

Роля в събитията има и пиарът на ГЕРБ.

"В един момент от пешеходния вход към "Тех парка" проникнаха протестиращи, точно докато Борисов обясняваше, че е добър човек. В този момент, докато той обясняваше колко е добър, пиарът на ГЕРБ предаде един от проникналите протестиращи на същите тези момчета от моето видео", разказва Полина. Видео кадри показват как въпросните момчета пребиват човека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови