Полицейските синдикати обжалват Бюджет 2016 в съда

Юлиан Христов 12 ноември 2015 в 12:20 2490 0

Полицейските синдикати обжалват Бюджет 2016 в съда

Текстовете от Закона за държавния бюджет, които касаят орязването на компенсациите на полицаите, са обжалвани във Върховния административен съд (ВАС). Жалбата, подписана от шестте синдиката в МВР, е за отмяна на решението на правителството от 30 октомври, с което проектобюджетът е приет и внесен за гласуване в парламента. 

Недоволството на синдикатите идва от факта, че в преходните и заключителни разпоредби с параграфите 10 и 16 се правят промени в Закона за МВР, без за това да има самостоятелни мотиви, аргументиращи промените. С текстовете отпада добавката в заплащането за прослужено време, порционът се определя от правителството, отпуските се намаляват от 30 на 20 дена, а при пенсиониране се изплащат до 10 заплати, вместо 20, както е в момента. 

С жалба от 8 ноември синдикатите искат отмяна на решението на правителството в тази му част още преди то да бъде гласувано в парламента. В противен случай това би направило текстовете противоконституционни. 

В жалбата са цитирани текстове от Закона за номративните актове, които регламентират мотивирането на текстовете от определен проект за нормативен акт. Това обаче не се е случило с въпросните параграфи 10 и 16 от закона за бюджета. 

Друго основание, на което се атакуват текстовете, е фактът, че проектът е публикуван без двата параграфа. Това е лишило заинтересованите страни да представят своите предложения и становища.

Въпреки, че решението е обжалвано, то е внесено в парламента и днес предстои бюджетът да бъде разгледан на първо четене. "Визираното в жалбата нарушаване на процедурата, разглеждането и приемането на обжалваните текстове в рамките на Закон за държавния бюджет за 2016 г. ще обоснове последващо искане за обявяване на противоконституционност на тези текстове", обясни за OFFNews синдикалистът Владимир Алексиев, който с молба пред ВАС от 11 ноември, е настоял за спиране на предварителното изпълнение на решението на МС. По думите му това ще довед до настъпването на неимуществени вреди и напрежение, които изкараха полицаите на улицата. 

За днес е насрочен поредният протест на служителите в МВР. Причината е именно предстоящото гласуване на бюджета на първо четене и очакването за спиране на предварителното изпълнение на решението на правителството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови