Бъчварова с план за "безболезнено" съкращаване на 2500 души от МВР

Юлиан Христов 06 ноември 2015 в 11:11 8672 10

Бъчварова с план за

Министерството на вътрешните работи може да направи реформи по-безболезнено от тези, които бяха прокарани в закона за държавния бюджет. 

Това става ясно от изказване на министър Румяна Бъчварова по време на последното заседание на правителството в сряда. На него са приети промените в Закона за МВР, с които се създава държавна фирма за издаване на документите за самоличност и шофьорските книжки. Идеята е МВР да се освободи от "нетипични за държавните органи, функции във връзка с производствено-технологичните процеси, свързани с предоставяне на административни услуги от МВР."

Очакванията са с тази промяна да се редуцира съставът на МВР 2500 души. 

Според Бъчварова идеите на финансовия министър Владислав Горанов не са работещи, тъй като срещат социална съпротива. МВР обаче не се отказва от реформите и се оказва, че за тях има и друг начин да бъдат направени, става ясно от изказването на Бъчварова: 

Уважаеми колеги, с оглед и на последните решения, които премиерът обяви, искам да кажа, че този подход към реформата в МВР не може да бъде осъществен, той среща силна социална съпротива, но това не значи, че се отказваме от реформите в МВР, те ще бъдат осъществени по друг начин. По мое лично мнение, този начин би бил по-безболезнен, отколкото този, който предстои да се случи. Ще има съкращаване на служителите, премахване на дейности, които са в министерството, което означава допълнителна редукция на щата на МВР и по този начин ще можем да се вместим в бюджета, така че да имаме и средства, които да насочим към техническото обезпечаване на основните дейности.

Очакванията от създаването на държавното предприятие, което да изземе част от функциите на МВР, са да се освободи човешки ресурс "върху изпълнението на основните дейности за защита на правата и свободите на гражданите и противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарната безопасност." 

С допълнителни промени ще се редуцира броят на обектите, които МВР охранява без заплащане.

Промените предвиждат също закриването на Дирекция „Специална куриерска служба“ и преминаването ѝ към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). 

Друга промяна в закона е оценяване на държавните служители в МВР - с тестове ще се установява как служителите изпълняват задълженията си. Очакванията са тази мярка да има превантивен и антикорупционен ефект, но също и да доведе до подобряване на работата на служителите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!