Бъчварова с план за "безболезнено" съкращаване на 2500 души от МВР

Юлиан Христов Последна промяна на 06 ноември 2015 в 11:11 8070 10

Бъчварова с план за

Министерството на вътрешните работи може да направи реформи по-безболезнено от тези, които бяха прокарани в закона за държавния бюджет. 

Това става ясно от изказване на министър Румяна Бъчварова по време на последното заседание на правителството в сряда. На него са приети промените в Закона за МВР, с които се създава държавна фирма за издаване на документите за самоличност и шофьорските книжки. Идеята е МВР да се освободи от "нетипични за държавните органи, функции във връзка с производствено-технологичните процеси, свързани с предоставяне на административни услуги от МВР."

Очакванията са с тази промяна да се редуцира съставът на МВР 2500 души. 

Според Бъчварова идеите на финансовия министър Владислав Горанов не са работещи, тъй като срещат социална съпротива. МВР обаче не се отказва от реформите и се оказва, че за тях има и друг начин да бъдат направени, става ясно от изказването на Бъчварова: 

Уважаеми колеги, с оглед и на последните решения, които премиерът обяви, искам да кажа, че този подход към реформата в МВР не може да бъде осъществен, той среща силна социална съпротива, но това не значи, че се отказваме от реформите в МВР, те ще бъдат осъществени по друг начин. По мое лично мнение, този начин би бил по-безболезнен, отколкото този, който предстои да се случи. Ще има съкращаване на служителите, премахване на дейности, които са в министерството, което означава допълнителна редукция на щата на МВР и по този начин ще можем да се вместим в бюджета, така че да имаме и средства, които да насочим към техническото обезпечаване на основните дейности.

Очакванията от създаването на държавното предприятие, което да изземе част от функциите на МВР, са да се освободи човешки ресурс "върху изпълнението на основните дейности за защита на правата и свободите на гражданите и противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарната безопасност." 

С допълнителни промени ще се редуцира броят на обектите, които МВР охранява без заплащане.

Промените предвиждат също закриването на Дирекция „Специална куриерска служба“ и преминаването ѝ към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). 

Друга промяна в закона е оценяване на държавните служители в МВР - с тестове ще се установява как служителите изпълняват задълженията си. Очакванията са тази мярка да има превантивен и антикорупционен ефект, но също и да доведе до подобряване на работата на служителите. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2015 в 20:06

БЪЧВАК-МИНДАК

06.11 2015 в 14:20

И сега се надяваме още повече народ да си пусне молбата за напускане и всички ще ги удобрим. Хем агнето цяло хем вълка сит..................

06.11 2015 в 13:47

Само чрез създаване на ДЪРЖАВНИ ФИРМИ ще построим истинския капитализъм по комунистически. Нека после някой ми каже, че 26 г. и особено сега не ни управляват комунисти!!!!! Честито на печелившите и на тези които искат да се занимават с частен бизнес!!!!

06.11 2015 в 13:03

"Друга промяна в закона е оценяване на държавните служители в МВР - с тестове ще се установява как служителите изпълняват задълженията си"

Eвала!

06.11 2015 в 12:20

РЕФОРМА!

06.11 2015 в 12:05

нетипични дейности?
В другите европейски държави за личните документи коя структура отговаря и ги издава?

Трябва да се започне с промяна на тези съотношения:
1. 1/3 от ЛС на ведомството е с административни функции.
2. 50% от разходите за ФРЗ отиват за администрацията.
3. Средно 1 място в администрацията като фонд ФРЗ струва 2,6 места полицаи на терен. Отделни случаи (до 10% от администрацията) 1 място струва колкото 5,5 места!
4. 90% от бюджета отива за ФРЗ.

Отделно стои въпроса с атестацията на ЛС.
Реформата трябва да промени именно тези съотнешения!
Иначе - наливайте братя да наливаме, белким я напълним кацата на цецо... така де на бъчварова, ама то тогава би трябвало да е бъчва.


06.11 2015 в 11:44

Принципно си права госпожа. Наистина за времето което проспа на поста можеше да направиш анализ на ведомството и например да съкратиш синекурни длъжности, да поорежеш неработещи звена, също така можеше да се съкратят дублиращи се дейности. Само от това можеше да се избият има-няма 100 млн. и то на първо четене. Вместо това предлагаш лобистки промени, които ще облагодетелстват фирми за сметка на данъкоплатеца, като крайния ефект за него ще е още по-лош от сега. Обектите, кой ще ги охранява? Да не би да са близки до властта охранителни фирми?
А тестовете на служителите кой ще ги прави - сигурно пак частна фирма, нали? Щото иначе такава практика в управлението на полицията не съществува никъде по света.
Зоополицията ще бъде ли съкратена, след като се оказа, че сме втората държава в Европа която въвежда подобно чудо?

06.11 2015 в 11:44

Това са пълни глупости и никаква реформа. Ето това е реформа:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5094309

06.11 2015 в 11:37

Хубаво го е замислила ама да планира 25 хиляди съкратени а не 2 500

06.11 2015 в 11:15

Не стига, че плащаме некви безумни суми за полиция, която не върши нищо полезно, ами и искат за типично полицайски дейности да ни дерат още отгоре.

И то с техни фирми.

На кол това правителство и алчния началник на тая некадърна шматка Бъчварова.