По всякакви медицински стандарти доц. Мангъров отдавна трябваше да бъде изключен от БЛС

Учебната година ще завърши, както е планирана, но съм убеден, че следващата трябва да започне с 10-ина дни по-рано - казва акад. Николай Денков

Александра Маркарян 19 януари 2022 в 10:25 14277 7

Акад. Николай Денков

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

Акад. Николай Денков

По всякакви медицински стандарти доцент Мангъров отдавна трябваше да бъде изключен от Българския лекарски съюз. Доцент Мангъров отдавна изказва твърдения, които не съответстват на медицинските данни - заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков пред Нова тв. Той призна, че го смущава присъствието на доц. Мангъров в качеството на учен на срещата между премиера Кирил Петков и съветничката му по здравните въпроси проф. Радка Аргирова с "Възраждане" по въпросите за зелените сертификати и тестването в училищата. След провеждането ù в МС на 14 януари стана ясно, че доц. Мангъров ще влезе в работната група, която ще работи по предложения за евентуални промени в Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

Премиерът се срещна с представители на Възраждане, сред тях и Мангъров

Денков предположи, че решението на премиера да покани Мангъров може да е правилно от комуникационна гледна точка, тъй като "имаме проблем с комуникацията с широката общественост" и така може би хората ще чуят "по-добре другата страна".

"Не е моя работа да казвам на премиера и здравния министър какво да правят с доц. Мангъров. В случая казвам моето лично мнение като учен и като човек, който знае какви са стандартите по света. Тяхно пълно право е да решат как да проведат тази комуникационна кампания. Твърде възможно е всъщност те да са прави от гледна точка на комуникацията, включвайки господин Мангъров", допълни акад. Денков.

МЗ опроверга Мангъров: У нас няма доказан случай на смърт от COVID ваксина

Удължаването на междусрочната ваканция от един на девет дни министърът мотивира с думите, че няма логика да има един ден, в средата на седмицата, "особено когато очакваме тогава да е върхът на вълната" от COVID-19, а и "във връзка с изпитванията на учениците имаше напрежение - уморени са, малко да си починат". Срочният успех трябва да бъде оформен до 29 януари.

Министърът отново подчерта, че би било погрешно решение да се затворят училищата на национално ниво заради заболеваемостта, защото тя е много различна в различните населени места.

Сега средно за страната са карантинирани 3,6% от учителите, но например в Благоевград те са 8,5%, а в Търговище - 1,08%. "С други думи, разликата е осем пъти." Под карантина са средно 2,58% от учениците, но в Бургас те са 5%, а в Търговище - 0,5%. 2,24% са заболелите в София, но в Кърджали са 0,12%.

"Затова непрекъснато повтаряме, че този локален подход е важен, за да не стане така, че затваряйки в Благоевград или София, защото има проблем, ние затваряме и на много други места, където няма проблем", изтъкна акад. Денков.

15% от учениците учат онлайн по желание на родителите им. "Доста голяма бройка. Няма какво друго да направим при това разделение на обществото. Единственото, което можем да направим, е да дадем свобода", посочи министърът.

Той е убеден, че тестването за COVID-19 в училищата трябва да продължи и не смята, че те не отразяват реално заболеваемостта, а по-скоро че следва да се има предвид, че различните тестове имат различно предназначение и напомни, че тези в училищата не са основание за карантиниране, а само лабораторните. Те обаче показват дали в някой клас започва заболеваемост. Има значение и как се взема пробата, а също - кога.

"Само за последния месец положителните тестове в училищата са се увеличили с почти 10 пъти. Беше нисък делът на положителните тестове по две причини. Първо, имахме малко заболели деца. Второ, ние тестваме всички деца. Представете си сега, че ние тестваме в един ден всички хора в България. Делът, уверявам Ви, щеше да бъде подобен на това с децата", посочи министърът.

Денков напомни, че за да се компенсират пропуските от неприсъствения период на учебната година, ще има възможност за допълнителна подготовка през лятото. Такава ще се даде и на малките ученици, при които има пропуски. Както и миналата година, те ще могат да наваксват до 30 юни.

"Учебната година ще завърши както е планирана, освен ако не стане някакво чудо оттук нататък, защото всяка промяна на датите в края на учебната година води до много сериозни размествания в целия календар, свързани и с висшите училища, матурите, всичко това е много тежка процедура", каза министър Денков. Промяна обаче може да има по отношение на началото. Той е на мнение, че тя може да започва не на 15 септември, а 10-ина дни по-рано. Преди да бъде направена такава промяна обаче, ще има преговори с учители и родители.

Кой как започва учебната година на Балканите

"Аз съм дълбоко убеден, че трябва да я издърпаме напред (началната дата - бел. ред.) (...) с около 10-ина дни. Пети, шести септември са вариантите."

Плагиатство

Попитан за плагиатството - справянето с което е един от заявените му приоритети за тази година - Денков отговори:

"Да, проблемът е голям. (...) Дълго време не се е знаело, че има кой и как да провери. (...) В сп. Science, което е едно от най-авторитетните списания в света, преди около 10-ина години бяха направили проверка за различни страни колко е голям проблемът с плагиатството. България беше номер едно с един доста висок процент на статии, които те бяха проверили и бяха засекли плагиатство".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6245

6

kokoten

19.01 2022 в 12:34

Няма такива данни за починал след ваксинация...това с емболията и връзката и с ваксинацията е все едно да обвинявам черните си чорапи за смъртта на баща ми от стволов инсулт....а Мангърчето е прав поне в едно,пустия зелен сертификат е неефективно средство за разделението на хората и трябва да се премахне,и като се има предвид огромната способност на омикрона да заразява,да го оставим и за месец да ни прекара всичките и ето ви колективния имунитет....пък който устиска,устиска...и да престанем с глупостите за емболиите и други подобни,не забравяйте,че диагнозите са единствено меродавни тогава когато са поставени след аутопсия и протокол от патоанатом,всичко останало са глупости и фантазии на гневни близки....

14469

5

случайно прочетох

19.01 2022 в 12:22

"По всякакви медицински стандарти доцент Мангъров отдавна трябваше да бъде изключен от Българския лекарски съюз. Доцент Мангъров отдавна изказва твърдения, които не съответстват на медицинските данни"?????????????

А близките на починалите след ваксина, дали мислят така?
Денков, моля не взимайте отношение по въпроси, по които не сте компетентен- медицина, ядрена енергетика, етика....

2000

4

Миш-маш

19.01 2022 в 11:47

Човек, специализирал в Юнилийвър (компанията, донесла вреди на хиляди с продуктите си) като физикохимик, нямащ общо с лекуването на пациенти и нямащ достатъчно информация за условията на болниците и отделенията, характеристиката на заболяването, както и пациентопотока от първа линия, не е добре да се изказва така за лекар. Изключително крайно заключение за доц. Мангъров, пък и некомпетентно.

11300

3

yoghurt

19.01 2022 в 11:44

Разбира се, че няма доказан случай на смърт от ваксина, моя близка почина - здрава и права жена - след седмица и половина, от емболия. Лична история, ако искате вярвайте. В затворен коечег, нямаше аутопсия нито нищо - ходи доказвай как и от какво е починала. Освен ако в кабинета по време на ваксинацията не стане нещастен случай, няма как да се случи. Подобно изказване на МЗ е гавра.

110

2

Перпендикуляр

19.01 2022 в 11:22

И още нещо. Мангъров беше кандидат за депутат от листата на АБВ, после им беше само съветник, а после изведнъж Възраждане го припознаха като "свой"...Много гъвкав, бе...Как да му вярва човек?

110

1

Перпендикуляр

19.01 2022 в 11:19

А по всички държавни стандарти доц. Мангъров трябваше да е пенсионер от април 2020 година. Странно защо Стойчо Кацаров внимателно преброи годините на проф. Кантарджиев, а доц. Мангъров стана невидим и така е досега.