Кой как започва учебната година на Балканите

OFFNews Последна промяна на 30 август 2021 в 12:33 1886 0

Снимка Pixabay

Решени да не допускат повторение на миналата учебна година, когато мнозинството от учениците на Балканите се обучаваха дистанционно в голяма част от времето, повечето балкански страни обявиха присъствено начало на учебната 2021/2022 г. Остава неизвестно обаче докога присъственото обучение ще продължи на фона на регистрираното нарастване на случаите на коронавирус на полуострова и настъпващата четвърта COVID вълна. БТА обобщава как балканските страни планират да започнат учебната година:

Гърция

Училищата в Гърция няма да преминават към дистанционна форма на обучение през тази година, а правителството ще търси други мерки за борба с възможни огнища на коронавирус, съобщи заместник-министърката на образованието на Гърция Зета Макри. "Няма да се връщаме към дистанционното обучение, защото имаме ваксинация", е заявила тя, като е допуснала мярката да бъде прилагана в изключителни случаи, като например при деца от застрашени групи.

Училищата в Гърция ще бъдат отворени на 13 септември, както обикновено, при спазването на строги протоколи за безопасност срещу COVID-19. 75-80 процента от учителите са ваксинирани или поне имат запазен час за ваксинация.

Учениците ще трябва да идват на училище или със сертификат за ваксинация (за възрастовата група 12-17 години), или с удостоверение за прекаран COVID-19 през последните шест месеца. В противен случай ще трябва да си правят два пъти седмично самостоятелен тест и да носят със себе си удостоверение за отрицателен резултат при влизане в училището.

Учителите, които не са ваксинирани и не са преболедували COVID-19, ще трябва да си правят лабораторен тест за COVID-19 два пъти седмично. Неваксинираните учители ще трябва да си правят лабораторните тестове за своя сметка в частни лаборатории. В случай че преподавател не представи някой от тези документи, ще бъде временно отстранен от работа без заплащане.

Турция

Турция започва от 6 септември присъствения учебен процес, а от учителите и училищните служители, които не са ваксинирани, ще се изисква PCR-тест най-малко два пъти седмично, обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Изискване за PCR-тест ще има и за студентите и персонала във ВУЗ, които не са ваксинирани. Здравният министър Фахреттин Коджа поясни, че задължителните редовни PCR тестове, които ще бъдат изисквани от неваксинираните лица в Турция, ще бъдат безплатни.

Присъствено обучение се предвижда от 6 септември за всички класове. Учениците, които имат извинение да не участват присъствено в учебните занятия, ще могат да продължат дистанционно обучението си чрез създадените платформи.

В Турция с разрешение на родителите могат да се ваксинират децата над 15 години, както и над 12-годишните с хронични заболявания.

Над 80 процента от турските учители са ваксинирани досега с най-малко една доза ваксина срещу COVID-19, а над 70 процента са реимунизирани.

Румъния

Учебната година в Румъния ще започне присъствено на 13 септември, съобщи министърът на образованието Сорин Къмпяну. Учебните часове ще се водят присъствено до ниво на заболеваемост 6 на 1000 души население.

Родителите ще получат формуляри, в които ще могат да изразят съгласие или несъгласие за ваксинация на децата на възраст над 12 години. Румъния започна ваксинация срещу COVID-19 на деца на 12 и повече години в началото на юни.

Албания

Албания отложи началото на учебната година и вместо на 13 септември тя ще започне на 27 септември, съобщи министърката на образованието, спорта и младежта Евис Куши. Отлагането има за цел да се "запълнят празнините, предизвикани от обучението в условия на пандемия", като се предостави допълнително обучение.

По тази причина от 1 септември започва период за допълнително обучение, през който от учениците няма да се изисква да ходят на училище всеки ден, но преподавателите и целият училищен персонал ще трябва да бъдат на разположение в училищата на пълно работно време.

Албанският премиер Еди Рама предупреди междувременно, че страната може да въведе задължителни ваксини срещу COVID-19 за университетските преподаватели и студенти.

Сърбия

Щабът за борба с коронавируса на Сърбия взе решение учебната година в страната да започне присъствено от 1 септември и учебните часове да бъдат с продължителност 45 минути, съобщи министърът на просветата Бранко Ружич.

Страната предвижда три модела на работа на училищата, в зависимост от епидемичната ситуация. Според първия учениците ще седят заедно на чиновете и ще носят маски докато разговарят, а ваксинираните учители няма да носят маски, докато не приближат до ученик на по-малко от 1,5 метра.

Вторият модел ще се прилага за учениците от седми и осми клас на началното и учениците в средното училище, които един ден ще посещават училище, а един ден ще учат онлайн.

Според третия модел, който ще се прилага в общините с най-голям брой заразени с COVID-19, при средношколците ще се провежда онлайн обучение, а при учениците в началното училище - комбинирано.

Общините в страната ще се разделят на зелена, жълта и червена зона в зависимост от хода на пандемията, като в детските градини и предучилищните групи децата няма да носят маски, както и ваксинираните възпитатели.

Република Северна Македония

Учебната година в Република Северна Македония ще започне на 1 септември с физическо присъствие и раздаване на свидетелствата за миналата учебна година.

Онлайн обучение или хибриден модел, който предвижда част от учениците да учат онлайн, а част - в училище, ще се прилага, ако здравните власти оценят, че обстановката с COVID-19 се влошава.

Децата с редки заболявания, деца от семейства с хронично болни членове на семейството или по настояване на родителите ще могат да учат онлайн, но с разрешение на училището.

Словения

В Словения новата учебна година започва на 1 септември при изискване за редовно тестване на училищния персонал в случаите, когато няма ваксинация или прекаран ковид. Директорите на училищата получиха наредба, според която отказът на служителите да се тестват за коронавирус може да бъде причина за уволнение.

Всички работещи в училищата, които не са преболедували и не са ваксинирани, трябва всяка седмица да се тестват, а неоправданият отказ за тестване ще се смята за нарушаване на задължение от трудовите отношения. В такъв случай на служителя ще се издава писмено предупреждение преди уволнение или се задвижва процедура за уволнение, а същото важи и ако служителите откажат да носят защитни маски.

Учениците също ще трябва да носят маска в класната стая, а когато не се съобразяват с това изискване, директорът трябва да уведоми за това неговите родители.

Въвежда се и изискване за седмично тестване на студентите в Словения, които не са ваксинирани и не са прекарали заразата. Това тестване ще бъде безплатно за студентите и ще се финансира от държавата.

Черна гора

Учебната година в Черна гора ще започне по традиция на 1 септември, но с 30-минутни вместо с обичайните 45-минутни часове, съобщи държавният секретар в министерството на просветата на Черна гора Милица Кадович. Все пак министерството на просветата е предвидило като възможност и онлайн модел на обучение в зависимост от епидемичната ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови