Пациентът става "светофар" за линейките, идват от 8 до 120 минути

OFFNews Последна промяна на 26 август 2015 в 04:50 3746 6

Линейките ще пристигат от 8 до 120 минути, спешността ще се определя от състоянието на пациента. Това предвижда проектът на нов стандарт за спешна медицинска помощ, публикуван на сайта на МЗ. Според документа пациентите ще бъдат групирани в три категории, които ще се обозначават с червен, жълт и зелен код.

Най-бързо линейките трябва да пристигат при първата група - до 8 минути, когато "пациентът е със животозастрашаващи признаци и симптоми вследствие заболяване или увреждане с висока вероятност от летален изход, ако не се предприемат незабавни интервенции за предотвратяване на последваща нестабилност на дихателната функция, циркулацията и/или неврологичната функция". При тези хора се "налага незабавно осигуряване на максималните диагностични и терапевтични възможности в областта и обхвата на специалността Спешна медицина посредством приложение на напреднали техники за поддръжка на живота (Аdvanced Life Support) и всички останали ресурсни възможности от лекарски екип с най-висока компетентност", обясняват от МЗ. 

Нестабилен/потенциално нестабилен спешен пациент (код жълто - В2) – относителна спешност - пациентът е с подозиран риск и потенциална опасност за живота, налице са признаци и симптоми вследствие заболяване или увреждане, които могат да прогресират по тежест и да доведат до усложнения с висока вероятност от настъпване на тежки последствия за жизненоважните функции, системи или органи, ако лечението не се приложи бързо в определена времева рамка при отностителна спешност на състоянието. Линейката трябва да пристигне до 20 минути. 

Стабилен спешен пациент (код зелено - С3) - минимална спешност – при пациента са налични признаци и симптоми вследствие заболяване или увреждане с нисък потенциал и риск от настъпване на тежки последствия или усложнения, и прогрес към по-тежко състояние, пише още в текста на МЗ. Линейката трябва да дойде до два часа. 

Документът съдържа алгоритмите за поведение при всеки тип спешно състояние. Досега у нас нямаше нито стандарт, нито алгоритми и работещите в спешната помощ настояват за бързото им приемане. 

Има инструкции как се използва дефибрилатор, какво се прави при започнало раждане извън болница, при термична или огнестрелна травма, при задух, отравяне и др.

В проекта са посочени и въпросите, чрез които се определя спешността при повикването, както и инструкции за околните до пристигането на медицинския екип.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.08 2015 в 14:31

Ще повярвам, когато го видя. Припомням случая за човекът който си почина от сърце пред ВМА, защото никой не си е мръднал пръста да му помогне.

26.08 2015 в 11:27

Това, което не ми е ясно е кой ще определя кода на всеки пациент. Тези от 112 са напълно неквалифицирани за такова нещо, а да се обучат или наемат квалифицирани хора ще излезе твърде скъпо.

26.08 2015 в 10:48

Пак някви врели - не кипели! Какви 8 минути? То като се обадиш на 112 дедетина минути те разпитват само кой си какъв си и как ти е ЕГН-то, после те пренасочват към другия дежурен който още 5 минути те разпитва за същите работи! Отделно че за 8 минути може да стигне ако инцидента е на 1 до 2 км от спения център.
Иначе другото - до 120 минути, ами мерси ви за спешната помощ! Ловим бас, че всеки починал поради не получаване на мед помощ ще го пишат по тоя код - "ама той човека не е имал симптоми говорещи за спешно състояние..."

26.08 2015 в 09:54

Пак открихме топлата вода! В повчето страни от Европа е така. Само по този начин се отсяват циганите с алкохолно натравяне от реално нуждаещите се.

26.08 2015 в 08:59

Това ли е поредното изпражнение т е ИЗРАЖЕНИЕ на интелектуалния капацитет на всички ЕКСПЕРТИ а и управляващи???????

26.08 2015 в 08:32

Супер а ще се регламентира ли притежанието на дефибрилатор? Ще стане ли задължително или поне препоръчително таксиметровите шофьори да имат дефибрилатор? Ще има ли задължителни за всички шофьори курсове примерно приеди (пре)издаването на свидетелството за управление на МПС?

Всички помним нелепата смърт на една млада жена поради внезапно спиране на сърдечна дейност.