Москов предлага сливане на спешните центрове в столицата и София-област

OFFNews 18 август 2015 в 22:29 3145 1

Снимка БГНЕС

Здравният министър Петър Москов предлага спешните центрове в столицата и в София-област да се слеят в едно.

Това става ясно от предложение на министъра до премиера Бойко Борисов, публикувано на страницата на Министерството на здравеопазването.

Причината за предложението е, че според Москов има дублиране на медицински и административен персонал в спешните екипи.

По думите на здравния министър във всички области на страната спешните центрове покриват границите на съответните областни администрации. Това не е така единствено в спешните центрове в София-град и София-област.

Има формиран един център с мобилни екипи, обслужващи само столицата, и един център, който разполага само с изнесени периферни центрове, разположени в градовете Сливница, Костинброд, Годеч, Своге, Пирдоп, Самоков, Правец, Етрополе, Ихтиман, Костенец, Елин Пелин, Ботевград, Драгоман. Административното управление и на двата центъра се намира в София, където са изградени и функционират и две самостоятелни районни координационни централи, които нямат възможност за интеграция помежду си, става ясно от проекта за постановление на Министерския съвет.

Според здравното министерство липсва медицински, организационен и икономически смисъл от поддържане на два самостоятелни центъра за спешна помощ с адрес в София и структурни специфики, различаващи ги от останалите такива центрове в страната.

Освен това голяма част от спешните случаи в Софийска област налагат транспортиране до лечебни заведения в град София, което е свързано с продължително ангацжиране на спешния екип. Това пък води до загуба на капацитет за оказване на спешна помощ по места, обяснява в мотивите към предложението си Москов.

В предложението е отчетен и отливът на лекари и медицински сестри от областта на фона на нарастващото търсене на работа в спешните центрове в столицата.

В мотивите се посочва, че очакваният резултат от предлаганата промяна е да се подобри бързината и качеството на спешната помощ на гражданите на територията на гр. София и Софийска област чрез използване на общи комуникации и изграждане на единна координационна централа ще осигури по-рационално управление на спешните екипи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови