Пълен хаос с реформата на училищата в Сливен

Мартин Георгиев 17 януари 2018 в 09:15 11163 0

Масово недоволство сред родители и ученици в Сливен предизвикаха плановете на кмета на областния център за драстични промени в училищната мрежа в града. 

Те се налагат поради изисквания на Закона за училищно и предучилищно образование, който предвижда до учебната 2020 - 2021 г. да се въведе обучение на една смяна.

Преструктурирането на училищната мрежа в Сливен е нужно заради ограничената материална база на някои от училищата в града, която не позволява учениците да се обучават на една смяна, тъй като няма достатъчно помещения, подходящи за провеждане на уроците.

Засегнати от промените са десет училища, като някои от тях ще се влеят в други, а една гимназия ще бъде закрита.

Предвидено е Начално училище „Васил Левски“, едно от най-предпочитание сред родители и ученици в града, да се влее в Основно училище „Д-р Иван Селимински“. Това се прави, тъй като НУ "Васил Левски" не разполага с достатъчно стаи, за да въведе обучение на една смяна. Сградата на училището обаче ще продължи да се използва по предназначение, като с нея ще се разпорежда ОУ „Д-р Иван Селимински“. 

Друга знакова промяна е закриването на Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“. По думите на кмета Стефан Радев училището трудно успява да направи и една паралелка. Предлага се още Средно училище „Пейо Яворов“ да открие хуманитарна паралелка за тези, които желаят такъв профил. 

Средно училище „Йордан Йовков“ също е засегнато от промените. Предвидено е то да се влее в Средно училище „Панайот Хитов“, тъй като разполага с огромна материална база, а учениците в него са едва 292-ма. В сградата на СОУ "Йордан Йовков" пък ще се настани Гимназията за преподаване на западни езици "Захари Стоянов", която в момента се помещава в сградата на Природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов" в центъра на града.

Въпреки уверенията на кмета, че учителските места ще останат непроменени, масово недоволство сред ученици, учители и граждани се надигна в града под Сините камъни.

Бяха започнати онлайн петиции срещу закриването на Хуманитарна гимназия, също така против преместването на Езикова гимназия, както и срещу вливането в други училища на НУ "Васил  Левски" и СОУ "Йордан Йовков". Вече са насрочени и протести. 

За повече яснота по темата OFFNews разговаря с дълогогодишен преподавател по история в ПМГ "Добри Чинтулов" в Сливен - г-жа Таня Еленска:

- Г-жо Еленска, нужни ли са тези промени в училищната мрежа на град Сливен? Необходимо ли е да се въведе обучение на една смяна?

- Учебната година е от септември до юни и при двусменен режим началото и краят на учебните занятия е в тъмната част на денонощието, което се избягва при въвеждане на едносменен режим. Обучението на една смяна дава възможност за ефективно използване на материалната база в училищата за провеждането на допълнителните програми по интереси. Тези програми са много и различни, както на МОН, така и други, но учениците са ограничени в избора си, когато учебното заведение функционира в двусменен режим. А и самото училище се самоограничава в предлагането на такива програми, заради недостиг на стаи. Фрапиращ е и недостигът на спортна база в много от училищата. За да се премине на едносменен режим е достатъчно да се реорганизира наличната материална база на общинските и държавни училища в страната. Сграден фонд има достатъчно. Проблемът е, че някъде, като в Начално училище „Васил Левски“, Икономическия техникум, ПМГ и ГПЗЕ той не е достътъчен, а другаде, като Електротехникума, Механотехникума, Текстилния техникум, пустее – няма достатъчно ученици, сградите не се използват цялостно.

- Трябва ли да бъдат закрити училища, за да бъде възможна промяната в обучението?

- Не бих казала, че се закриват училища при предложения вариант. Начално училище „Васил Левски“ има недостиг на стаи, сливането му с III-то СОУ „Д-р Иван Селимински“ решава този проблем. Всъщност се закрива директорска длъжност. Хуманитарната гимназия не може да прави прием от няколко години. Тя започна съществуването си с прием от две паралелки. Имаше период, в който достигна до три паралелки прием, а сега с голяма мъка приема по една паралелка, което значи, че няма бъдеще. Хуманитарен профил предлага ГПЗЕ, така че учениците в Сливен не са лишени от този избор.

- Смятате ли за нужно това преструктуриране да се случи сега, след като планът за въвеждане на обучение на една смяна трябва да се реализира до учебната 2020 – 2021 г.?

- Да, трябва да се случи до 2020 г., защото според действието на новия Закон за училищно и предучилищно образование завършват първите випуски по новата учебна програма. При тази програма X клас е първа степен на средното образование, с която те получават диплома за средно образование без право на продължаване във ВУЗ и с възможност за допълнителна професионална подготовка по профили в XI и XII клас. За тези ученици профилирането започва след X клас, тогава те могат да сменят училището си, според профила, който избират. В момента тези ученици са в VII клас, не може да се чака да станат X клас и тогава да ги стресират с промяна на училищни сгради и всякакви неуредици. До 2020 г. Общините трябва да преценят , съобразно демографския потенциал, кои училища са начални, кои са основни, кои гимназии, а кои СОУ. Времето до 2020 г. трябва да се използва , за да се извърши преустройството на училищата, това не може да стане и не бива да става за едно лято.

- Бяха ли запознати предварително директорите на училищата за планираните промени?

- Да. Поне от две години.

- Според кмета Стефан Радев промяната няма да се отрази на учителските места. Трябва ли да се очакват съкращения?

- В тези реорганизации, които се предлагат аз не виждам съкращаване на учители. Виждам съкращаване на двама директори и може би няколко секретарки. Тези директори сигурно ще станат зам. директори – съответно в 3-то и в 5-то СОУ или директори там или в друго училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови