Откриха ДНК на атентатор от Сарафово в хотел в Несебър

OFFNews 09 март 2014 в 11:12 5818 7

Един от атентаторите в Бургас

Полицията откри ДНК на един от извършителите на атентата на летище Сарафово в хотел в Несебър. Тя е на канадеца, роден в Ливан, Хасан ел Хадж Хасан, съобщи „Преса“.

Хасан е пристигнал в България на 28 юни 2012 г. Разследващите са установили, че именно той е взривил дистанционно бомбата в раницата на камикадзето на 18 юли 2012 г.

Устройството, с което е извършен атентатът, е с три килограма тротилов еквивалент, а в раницата е имало и две малки газови бутилки.

След пристигането си в България Хасан се настанил в хотел в Несебър за около седмица. Той бил сам и се представял за турист, като дори успял да се сближи със сервитьорка в ресторанта на хотела.

Момичето се увлякло по чужденеца и дори го поканило на рождения ден на своя приятелка. В последния момент обаче Хасан обяснил, че има важна среща и затова няма да може да присъства.

По време на престоя си в хотела мъжът бил спокоен и поддържал успешно прикритието си на турист.

Хасан постоянно носел шапки. Две от тях са намерени от спецслужбите в хотелската му стая в Несебър.

Шапките са представени за анализ и от тях специалистите са успели да изолират ДНК.

В хотелската стая са намерени следи и от съучастника на Хасан. Възможно е той да е забравил вещите си в бързината при напускането на хотела.

На 20 февруари главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че в терористичната атака е участвал и трети, неизвестен до момента атентатор.

Атентатът на бургаското летище Сарафово бе извършен на 18 юли 2012 г. След задействане на взривно устройство в автобус с израелски туристи загинаха българският шофьор на автобуса и петима израелски граждани, а 35 души бяха ранени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!