Общината пази "Витошка" с жълти ъгълчета, нови схеми за кафенетата

OFFNews 13 август 2015 в 13:00 5982 3

Заведенията по обновения столичен бул. "Витоша" вече разполагат масите си по нова схема. Намалени или разместени са площите им за тротоарно право, заради новите пейки и цветарници, съобщи за OFFNews шефът на Столичния инспекторат Веска Георгиева. 

Собствениците на заведения пък, не само тук, а и в цяла София, с маси на открито, са длъжни да поставят жълти ъгълчета като ограничител на платената от тях площ. Така всеки може да провери дали има завземане на територия от кафенетата. Инспекторите пък проверяват и късно вечер дали маси не са изпълзяли извън жълтите ограждания, мобилната група обаче е само от двама човека за целия град. Идеята за ъгълчетата - "граничари" е взета от Женева, така проверките са дискретни и не безпокоят клиентите, обяснява Георгиева. Специално за бул. "Витоша" са разрешени и ъгълчета от тиксо, за да не се слага боя по новите плочки. 

Собственици предлагат подкупи 

Подкупи на инспекторите по контрол на търговската дейност се предлагат сравнително често, признава Георгиева. Последният случай бил на бул. "Витоша", а щедрият собственик на заведение уцелил лично новия шеф на звеното. Нов, защото неотдавна целият отдел гръмнал - директорът напуснал, а служителите са уволнени за некомпетентност. Подкуп се доказва трудно, няма да издавам неща от кухнята, категорична е Георгиева. Тя уточнява само, че проблемът е възникнал при проверка на рекламни площи. 

Продавачи на дини и тикви "крадат" най-много квадрати 

Освен заведенията, инспекторатът проверява и продавачите на плодове и зеленчуци за площта, на която разполагат стоката си. Най-често нарушения правят търговците на дини и тикви, разказва Георгиева. Те плащат за пет квадрата, после заемат два-три пъти повече. От инспектората обаче са разпратили предупреждения до районните кметове да не издават разрешения за площ, на която е ясно, че обемната стока няма как да се побере. 

Инспекторите вече разполагат и с електронна схема, на която за минута проверяват на съответното място кой има разрешение и за каква площ. Така всеки нарушител е залавян много лесно, дори без да се налага инспекторите да изискват документите на търговския обект. 

Събраните такси за използване на тротоари публична общинска собственост през 2010 г. са 815 342 лева, а през миналата година 2 300 892 лева, показва справката на Столичния инспекторат. От януари до юли 2015 г. пък са направени 11 564 проверки, а глобите по квитанции са 121 800 лева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!