Общината пази "Витошка" с жълти ъгълчета, нови схеми за кафенетата

OFFNews Последна промяна на 13 август 2015 в 13:00 5457 3

Заведенията по обновения столичен бул. "Витоша" вече разполагат масите си по нова схема. Намалени или разместени са площите им за тротоарно право, заради новите пейки и цветарници, съобщи за OFFNews шефът на Столичния инспекторат Веска Георгиева. 

Собствениците на заведения пък, не само тук, а и в цяла София, с маси на открито, са длъжни да поставят жълти ъгълчета като ограничител на платената от тях площ. Така всеки може да провери дали има завземане на територия от кафенетата. Инспекторите пък проверяват и късно вечер дали маси не са изпълзяли извън жълтите ограждания, мобилната група обаче е само от двама човека за целия град. Идеята за ъгълчетата - "граничари" е взета от Женева, така проверките са дискретни и не безпокоят клиентите, обяснява Георгиева. Специално за бул. "Витоша" са разрешени и ъгълчета от тиксо, за да не се слага боя по новите плочки. 

Собственици предлагат подкупи 

Подкупи на инспекторите по контрол на търговската дейност се предлагат сравнително често, признава Георгиева. Последният случай бил на бул. "Витоша", а щедрият собственик на заведение уцелил лично новия шеф на звеното. Нов, защото неотдавна целият отдел гръмнал - директорът напуснал, а служителите са уволнени за некомпетентност. Подкуп се доказва трудно, няма да издавам неща от кухнята, категорична е Георгиева. Тя уточнява само, че проблемът е възникнал при проверка на рекламни площи. 

Продавачи на дини и тикви "крадат" най-много квадрати 

Освен заведенията, инспекторатът проверява и продавачите на плодове и зеленчуци за площта, на която разполагат стоката си. Най-често нарушения правят търговците на дини и тикви, разказва Георгиева. Те плащат за пет квадрата, после заемат два-три пъти повече. От инспектората обаче са разпратили предупреждения до районните кметове да не издават разрешения за площ, на която е ясно, че обемната стока няма как да се побере. 

Инспекторите вече разполагат и с електронна схема, на която за минута проверяват на съответното място кой има разрешение и за каква площ. Така всеки нарушител е залавян много лесно, дори без да се налага инспекторите да изискват документите на търговския обект. 

Събраните такси за използване на тротоари публична общинска собственост през 2010 г. са 815 342 лева, а през миналата година 2 300 892 лева, показва справката на Столичния инспекторат. От януари до юли 2015 г. пък са направени 11 564 проверки, а глобите по квитанции са 121 800 лева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.08 2015 в 17:01

Двама вечерни инспектори за целия град? Ъгълчета от тиксо, да не се цапат плочките? Доообре. Колко ли струва една ролка жълто тиксо? И кои ъгълчета са лепнати от общината, а кои от собственика. Абе, мижи очи да те лажем.

13.08 2015 в 13:42

Вместо да затруднят, ограничат и дори ЗАБРАНЯТ влизането на автомобили в центъра на София и да се насърчи ползването на многомилиардния обществен транспорт, МУТРИТЕ на БОКО в Столична община, вкл. и Фандъковата пионка, направиха лична далавера за милиони: сложиха нова система от светофари в центъра, където ПЕШЕХОДЦИТЕ СА МАКСИМАЛНО ЗАТРУДНЕНИ, ДИСКРИМИНИРАНИ и УНИЗЕНИ за сметка на каруцарите-джигити и ДЕСЕТКИТЕ ХИЛЯДИ ДЪРЖАВНИ и ОБЩИНСКИ ЧИНОВНИЦИ със СЛУЖЕБНИ АВТОМОБИЛИ за ЛИЧНО ПОЛЗВАНЕ за сметка на данъкопладците-пешеходци! 1.) Дори и да е натиснат бутона за пешеходците, редът им за преминаване идва след 2-3 смени от по 60-90 секунди за автомобилите! 2.) За преминаване на 30-метров булевард на пешеходците се дават 10-12 секунди "зелен сигнал", което означава, че трябва да преминават на бегом с 8-10 км/час, при норма за нормално ходене на здрав човек 4 км/час! Абсурд е за времето за "зеления сигнал" да премине възрастен, болен или инвалид с патерици или количка или пешеходка с детска количка! 3.) Такива светофари бяха нацвъкани и пешеходни пътеки от десетилетия!

13.08 2015 в 13:24

Глупости на търкалета. Чадъроноската от Столичен Инспекторат да ми каже кое заведение спазва тия жълти ограничители.

По памет, тръгваме от Аптеката в посока Алабин.

Първата кръчма (едни такива чадъри между цветарниците вляво, веднага след аптеката) е заела целия тротоар от вратата на заведението до края на цветарника. Няма маркировка, т.е. нямат право да са там.

Втората, пак отляво, след отдушника за метрото - същия филм.

Третата, пак отляво, пред Неофит Рилски даже са се оградили с едни отвратни сандъци с цветя, които излизат извън цветарника в пешеходната зона.

Оттам почват и вляво, и вдясно чак до Съдебната Палата.

Оплаквали сме се на инспектората, на Фъндъчкова, на полицията стотици пъти, резултат - КУР.

Само лъжат.