Фармацевтична фирма спира доставките на лекарства за „Пирогов“ и ВМА

Вероника Шербанова 06 ноември 2013 в 13:12 2311 2

"Пирогов". Снимка: БГНЕС

 

Фармацевтичната фирма „Фаркол“ спира постепенно доставките на лекарства и консумативи за „Пирогов“ и ВМА заради просрочени задължения.

Това заяви пред Дарик председателят на Съвета на директорите на компанията Георги Базотев.

Доставките ще бъдат постепенно ограничени и накрая ще бъдат спрени, уточни Базотев.

Вината не е на болниците, а на Здравната каса, която в момента може да заплати само заплатите на служителите в лечебните заведения.

Освен двете софийски болници големи просрочия имат и бургаската болница и болница „Хаджи Димитър“ в Сливен.

„Пирогов“ дължи повече от 1,2 млн. лева, а ВМА – около 400 000 лева, посочи Базотев. По думите му най-много са просрочените задължения на бургаската болница – над 1,3 млн. лева. Сливенската болница пък дължи 530 000 лева.

Болниците и особено общинските болници не вземат кредити. Доставчиците вземат кредити и доставят на болниците. В тази обстановка, в която съвсем планирано няма да се заплащат лекарствата в следващите три месеца на обща стойност за страната 200 млн. лева, тези доставчици би трябвало отнякъде да организират още 200 млн. лева и да ги доставят в болниците, коментира председателят на Съвета на директорите на „Фаркол“.

Ограничаването на доставките вече е започнало и не е от днес. ВМА вече остана без лекарства и консумативи от „Фаркол“ преди четири месеца, уточни Георги Базотев.

Тези 80%, които ще се плащат на болниците до края на годината, стигат само за заплати. С останалите се заплаща на доставчиците на лекарства и за консумативи, ток, вода и т.н., категоричен е Базотев.

Миналата седмица директорът на „Пирогов“ доц. Стоян Миланов обяви, че ако болницата получава 80% от изработеното до края на годината, ще трябва да се спре плановият прием. Ако не се предприеме това, лечебното заведение ще фалира до няколко месеца, посочи доц. Миланов.

Решението на Здравната каса да заплаща на болниците само 80% от извършените медицински дейности до края на годината беше причината за предупредителния протест на медиците в болници в цялата страна на 1 ноември.

Медиците от „Пирогов“ излязоха на спонтанен протест ден преди обявения предупредителен протест, за да изразят недоволството си от решението на НЗОК.

Очаква се на 8 ноември да бъде решено дали демонстрациите ще продължат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!