Държавата ще финансира частните училища и детски градини

Последна промяна на 03 септември 2015 в 15:47 3249 6

Частните училища и детски градини вече ще могат да получават субсидия от държавата.

Това реши Народното събрание с окончателното приемане на част от текстовете от Закона за предучилищното и училищното образование на второ четене. Проектът на ГЕРБ е с основен вносител бившия зам.-министър на образованието Милена Дамянова. Той беше готов още по време на първия мандат на ГЕРБ, но предсрочното сваляне на кабинета попречи на приемането му в парламента. Тогава възможността за субсидиране на частните образователни структури бе един от текстовете, предизвикали остра полемика и протести.

Ако този път внушителният по обем закон бъде приет изцяло, частните училища и детски градини ще могат да получават субсидия, ако се съгласят да освобождават от такса 20% от учениците и таксуват само дейностите, които държавата не покрива.

По изчисления на Министерството на образованието, ако всички детски градини и училища (около 1% от общия брой) решат да се възползват, това ще струва на държавата около 16 млн. лв. на година.

Вносителите защитават предложението си с аргумента, че така се осигурява равен достъп до образование на всички деца, съгласно конституцията, според която образованието до 16-годишна възраст е задължително и безплатно.                                                        

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.09 2015 в 19:21

При положение,че това са пари за образование на млади хора това е стъпка напред. Държавата е длъжна да се грижи за всички български граждани. При положение, че на външните оценявания частните училища през последните години показват завидна преднина пред много български обществени училища, няма нищо лошо да бъдат стимулирани.

04.09 2015 в 10:39

Парите следват ученика, така трябва да бъде! Дано скоро се установи и начина за надомно образование. Държавната образователна система е в кома, главно заради интересите на издателите на учебни материали и бюрократите, които създават нови и нови правила за да си намират работа. Дано тази мярка позволи на повече млади и способни учители да влизат и остават в системата, защото има крайна нужда от тях!

03.09 2015 в 17:54

Тези, които са против, са или завистливи, или злобни, или и двете. Частните институции си намират начин да се самоиздържат. Ключовата дума е децата! Право на всички е да получат определена помощ от държавата. Родителите им плащат данъци, нали? Учебната такса е нещо различно от данъци и форумни кресльовци няма как да ми дават акъл как се плаща тя, нито как да си правя сметката. Това си е личен избор, а не обществен проблем.

03.09 2015 в 17:06

Към №1
Който е избрал "частна структура" за детето си не плаща ли данъци?

03.09 2015 в 17:06

Към №1
Който е избрал "частна структура" за детето си не плаща ли данъци?

03.09 2015 в 16:05

Защо?
Защо?
Държавата да си финансира държавните училища и детски градини.
Те дали са напълно и достатъчно финансирани?
Частните такива да си намерят частни спомоществователи и фондове и да не висят на хранилка на обществените бюджети.
Който е избрал частните структури за децата си, да си прави сметката.