Нова програма ще разпределя съдебните дела от 1 октомври

OFFNews 28 септември 2015 в 10:08 8152 1

Нова програма ще разпределя съдебните дела от 1 октомври

Нова система за разпределение на делата ще започне да функционира в съдилищата от 1 октомври, съобщава в. "Сега", като се позовава на свои източници.

Системата трябва да замени досега действащата Law Choice, с която ставаше т. нар. случайно разпределение на делата. За нея обаче имаше съмнения за това, че позволява манипулация при разпределението и на практика делото може да отиде при точно определен съдия.

Новият софтуер е разработен от частна фирма. Той вече е бил представен пред членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и пред посланици на страните от ЕС. Цената му е между 10 и 12 хил. лв.

Достъпът до новата система вече ще става само с електронен подпис. Засега не е ясно колко съдии ще могат да разпределят делата. Обикновено това са председателите или техните заместници, но в по-големите съдилища има по-голям брой дела и повече хора имат достъп.

Другата новост е, че системата е централизирана, сървърът се намира в сградата на ВСС. По този начин се осигурява възможност да се проследи всяко едно действие по конкретно дело и да се види дали след разпределението му са извършвани и някакви други действия. Самите съдилища няма да имат достъп до сървъра, а само могат да разпределят.

"Каквито и промени да се правят по данните или настройките, това се отбелязва", обясниха пред "Сега" авторите на софтуера. Новата система има два компонента - единият е за случайното разпределение, а вторият отчита натовареността на съдиите. Идеята е съдиите, на които се разпределят един тип дела, да бъдат равномерно натоварени. "Системата има публичен интерфейс, който показва всяко разпределение в момента, в който е подписано. За всяко разпределение се генерира протокол в момента на извършването му. Протоколът се подписва с електронен подпис от потребителя, извършил действието. Протоколът и подписът на файла са достъпни за всеки в електронен вид, за да се увери, че подписът отговаря на съдържанието на файла с протокола", обясниха авторите на софтуера.

Идеята за въвеждане на нова система за разпределение е стара, но стана особено актуална след скандалите около делата "Белведере" и КТБ. В първия случай делото предизвика гнева на френския посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, според когото българският съд опитал да открадне собствеността на френска фирма като я предостави на друг. Тогава той заяви, че в българския съд има "гнили ябълки".

При делото за фалита на Корпоративна търговска банка в Софийския градски съд стана ясно, че то е било разпределено, но за това не е издаден протокол, въпреки че това е задължително. От съда обясниха липсата му с технически срив. Проверка обаче доказа, че твърденията им не са верни. Обяснения за случая поискаха и от Европейската комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!