Нормативният акт с най-дългото заглавие: НРУИРУЗВЗБРЖРВПN3ЖВПN4ВВДПИТПN3ПN4ИНУСМУУПN5

Йоанна Димитрова 19 април 2017 в 16:26 6516 1

Знаете ли кой е нормативният акт с най-дългото заглавие? Абревиатурата му е: НРУИРУЗВЗБРЖРВПN3ЖВПN4ВВДПИТПN3ПN4ИНУСМУУПN5.

Не, не сме направили грешка, нито някой си прави шега с читателите на OFFNews. Съвсем насериозно този нормативен акт е бил огледан, одобрен и разписан не от един, а двама министри през 2004 г. Днес, напълно заслужено, той получи антинаградата "Златен пирон" в две категории - "Всичко, което винаги сте искали да знаете за секса, но сте се страхували да попитате“ (нормативни актове с неуместно дълго заглавие) и „Народът срещу Лари Флинт“ (награда на публиката).

Разшифрована, абревиатурата НРУИРУЗВЗБРЖРВПN3ЖВПN4ВВДПИТПN3ПN4ИНУСМУУПN5 гласи: Наредба N8 от 12.12.2013 г. за реда и условията за издаване на разрешителни за изключенията от забраните, въведени със Закона за биологичното разнообразие за животинските и растителните видове от приложение N3, за животинските видове от приложение N4, за всички видове диви птици, извън тези от приложение N3 и приложение N4 и за използване на неселективните уреди, средства и методи за улавяне и убиване от приложение N5.

Наградите се връчват по инициатива на Юридически барометър, чийто екип ръководи професорът по право и бивш министър на образованието Даниел Вълчев. Водещ на церемонията бе Димитър Рачков.

Ето и победителите във всички 13 категории:

1. Категория „Догодина по същото време“ - най-често изменян и допълван закон

Победител: Кодекс за социално осигуряване – коефициент на средногодишно изменение 7,5. За 16 години има 120 изменения и допълнения.

2. Категория „Извън контрол“ - закон с най-много изменения преди влизането му в сила
Победител: Закон за данък върху добавената стойност – 3 изменения и допълнения преди влизането му в сила.

3. Категория „Бързи и яростни“ - най-бързо приет закон
Победител: Закон за допълнение на Закона за енергетиката – приет за 2 дни.

4. Категория „Лабиринтът на Фавна“ - закон, предвиждащ най-много подзаконови актове
Победител: Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България – с повече от 90 основания за издаване на подзаконови нормативни актове.

5. Категория „Хвани ме, ако можеш“ - закон, предвиждащ най-много програмни документи
Победител: Закон за защита при бедствия – 12 вида – национална стратегия за намаляване на риска от бедствия;

6. Категория „Колкото толкова“ - закон с най-много легални дефиниции
Победител: Закон за ветеринарномедицинската дейност – 125 легални дефиниции, между които: дезинфекция, дезинсекция, дератизация, дезодорация и т.н.

7. Категория „Изгубени в превода“ - най-любопитна легална дефиниция
Победител: „Яйца от охлюви“ - това са всички яйца, излюпени от сертифицирани родители до 2 дни от снасянето им.

8. Категория „Фатално привличане“ - закон „intuiti personae” - приет с оглед на личността
Победител: Закон за Сметната палата – приемане на закон за Сметната палата като основание за смяна на състава. Пример: ЗПС 2010г. - председател и двама заместник-председатели, мандат 6 години – за председателя и 7 години – за заместниците му.

9. Категория „Баш майстора“ - най-лоша юридическа техника
Победител: Закон за изменение и допълнение на Закон за публикуване легална дефиниция за публичен разговор – Публичен разговор е всяка устна комуникация между двама души, осъществена между тях в присъствието на още трима души. Публичен разговор е и всяка устна комуникация между двама души, осъществена между тях чрез електронна съобщителна услуга или чрез услуги на информационното общество, които не се състоят изцяло или предимно от пренос на сигнали чрез електронни съобщителни мрежи, в присъствието на поне още трима души при един от двамата души, осъщестяващи комуникацията. Непубличен разговор е всеки разговор, който не е публичен.

10. Категория „Зов за завръщане“ - лутане на законодателя между различните законодателни решения
Победител: ЗИД на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България – увеличаване на пенсионната възраст от 45 на 50 години; 4 години по-рано възрастта е намалена от 49 на 45 години, защото физическите натоварвания били по-подходящи за млади хора.

11. Категория „Зрителна измама“ - най-абсурдни мотиви на законопроект
Победител: Закон за автомобилните превози – издаване на билет от фискални устройства за международни и междуселищни превози; отлагане поради мотива, че представителите на бранша не могат да го спазят.

12. Категория „Много шум за нищо“ - закон с големи претенции, но със скромни регулативни качества
Победител: Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс – въвеждане на задължително гласуване, с наказание за негласувалите с лишаване от правото за гласуване.

13. Категория „Всичко, което винаги сте искали да знаете за секса, но сте се страхували да попитате“ - нормативни актове с неуместно дълго заглавие
Победител: НРУИРУЗВЗБРЖРВПN3ЖВПN4ВВДПИТПN3ПN4ИНУСМУУПN5*

14. Категория „Народът срещу Лари Флинт“ - наградата на публиката
Победител: НРУИРУЗВЗБРЖРВПN3ЖВПN4ВВДПИТПN3ПN4ИНУСМУУПN5*

* Наредба N8 от 12.12.2013 г. за реда и условията за издаване на разрешителни за изключенията от забраните, въведени със Закона за биологичното разнообразие за животинските и растителните видове от приложение N3, за животинските видове от приложение N4, за всички видове диви птици, извън тези от приложение N3 и приложение N4 и за използване на неселективните уреди, средства и методи за улавяне и убиване от приложение N5.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

19.04 2017 в 17:16

Защо са пропуснати незаслужено наказателния и затрахователния кодекс, както и закона за МВР и ЗДвП?
Мога да ги номинирам по най-разнообразни теми до утре.