НИМХ прекрати протеста си, прогноза за времето ще има

OFFNews 17 февруари 2022 в 17:02 2503 0

Снимка Архив

Националният институт по метеорология и хидрология прекрати протеста си, а прогнозите за времето за медиите са възстановени, предаде БНТ. 

Директорът на института проф. Христомир Брънзов обясни, че причината е, че протестът им започва да се политизира.

По-рано днес депутатите почти преместиха НИМХ от МОН към МОСВ.

Междувременно, в знак на протест вчера от НИМХ обявиха, че спират да публикуват прогнози за времето на сайта си, а днес директорът на института проф. Христомир Брънзов обяви, че спират да дават прогнози и на медиите. Причината са готвените промени, които според него ще превърнат НИМХ от научна институция във ведомствен институт. По думите му те няма да имат самостоятелност при разходване на бюджета си и да избират сами ръководителя си.

В края на януари стана ясно, че в Бюджет 2022 е заложено Институтът да бъде преместен от МОН към МОСВ

Кой лъже? И Денков, и Личев твърдят, че другият е поискал НИМХ да е в МОСВ

"Кой излъга пред медиите?" - попита Националният институт по метеорология и хидрология по повод инициативата за прехвърлянето му. 

Когато това стана публично известно, министърът на образованието акад. Николай Денков обясни, че служебният министър на околната среда Асен Личев е поискал преместването на 16 юли 2021 г. и го защити с думите, че "системното място на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е там, където се използва неговата експертиза. Това е преди всичко, но не само Министерството на околната среда и водите (МОСВ)".

Същия ден, на 24 януари, пред Mediapool Личев каза друго - че идеята за местенето на НИМХ е била на Денков, който е поискал това още като служебен министър на образованието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови