Прехвърлят НИМХ от МОН към МОСВ. Метеоролозите питат защо

OFFNews 24 януари 2022 в 10:36 3304 1

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) изпрати отворено писмо до министър-председателя Кирил Петков, в което пита защо проектът за държавния бюджет предвижда преместването им от Министерството на образованието и науката (МОН) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

От института поставят въпроса защо се налага прехвърлянето след "трите изключително успешни години" след излизането му от състава на БАН и преминаването му към МОН.

НИМХ информира, че на 6 януари 2022 г. са депозирали писмо до премиера и до министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от 97 процента от работещите във всички структури в страната. От НИМХ поставят и въпроса ясни ли са на премиера действителните мотиви на образователния министър да "извади" една национална научна организация със 132-годишна история от министерството на науката.

От НИМХ заявяват, че "с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. в действителност ни се отнема възможността за участие в международни и национални научни проекти и програми, и да получаваме средства по тях?". Чий е този "пропуск", питат още в отвореното писмо от Националния институт по метеорология и хидрология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови