НИМХ няма да дава прогноза за времето и на медиите

OFFNews 17 февруари 2022 в 09:36 2726 3

проф. Христо Брънзов

Националният институт по метеорология и хидрология спира подаването на информация за времето към медиите в знак на протест.

Вчера бе обявено, че прогнозите вече няма да бъдат публикувани и на сайта им.

Поводът е решението институтът да бъде преместен от Министерството на образованието към Министерството на околната среда и водите.

Според директора на НИМХ проф. Христо Брънзов промяната означава, че от научна институция метеоролозите се превръщат във ведомствен институт. Те няма да имат самостоятелност при разходване на бюджета си, а кадрите в института няма да могат сами да избират ръководителя си. Вместо това той ще бъде назначават от министъра на екологията.

"Това, което притеснява колегите е, че се мъчат една национална научна организация да я направят ведомствен институт. Това е смисъла на тази трансформация. Следващата стъпка, която се очаква, гледайки какво предлагат като закон за нас, е вероятно ликвидирането ни като научна структура" - заяви в сутрешния блок на БНТ проф. Брънзов.

Вчера в ресорната парламентарна комисия е одобрено предложението ръководителят на НИМХ да се назначава и освобождава от министъра на околната среда и водите, посочи той. "Начинът, по който се бърза и по който всичко това се прави зад гърба на института, е много притеснителен и дано останалите решения да не се взимат по този начин", коментира Брънзов.

Към момента НИМХ продължава да извършва измерване на атмосферните условия, работят международният обмен и системите за ранно оповестяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки