След 4 часа спорове депутатите почти преместиха НИМХ в МОСВ

ГЕРБ се закани да подкрепя всеки протест срещу кабинета на Кирил Петков

Йорданка Веселинова 17 февруари 2022 в 15:40 3250 0

Снимка parliament.bg

След повече от четири часа спорове депутатите не успяха да приемат законопроекта за изменение и допълнение на Закона за водите. Все пак обаче беше прието предложението за преместването на НИМХ от МОН в МОСВ. Това ще стане факт след гласуването на проектозакона в цялост.

Преди седмица парламентът прие на първо четене законопроекта със 128 гласа "за" и 8 "против". Бурни дебати липсваха, като дори от ДПС се обявиха в подкрепа на предложението на Министерски съвет. Вялото разглеждане на текстовете в зала заради късния час противоречеше на бурните дебати по време на извънредното заседание на парламентарната регионална комисия вчера сутринта. (Проектозаконът беше приет малко преди 22 часа миналия четвъртък, защото в същия ден на първо четене беше гласуван и Държавния бюджет за 2022 г. Вчера преди пленарното заседание се проведе извънредно заседание на ресорната комисия, за да може и законът да мине в зала тази седмица.)

Препъникамъкът за по-широката подкрепа за проектозакона се оказа предложението за прехвърляне на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от Министерството на образованието (МОН) и науката към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Предложението беше направено от Манол Генов (БСП), Татяна Султанова (ПП) и Зорница Стратиева (ДБ).

В промените е заложено още, че бюджетът на НИМХ ще се определя от бюджета на МОСВ, а директорът на института ще се назначава и освобождава от министъра на околната среда - Борислав Сандов. Досега директорът бе излъчван и гласуван от кадрите на НИМХ.

Междувременно, в знак на протест вчера от НИМХ обявиха, че спират да публикуват прогнози за времето на сайта си, а днес директорът на института проф. Христомир Брънзов обяви ,че спират да дават прогнози и на медиите. Причината са готвените промени, които според него ще превърнат НИМХ от научна институция във ведомствен институт. По думите му те няма да имат самостоятелност при разходване на бюджета си и да избират сами ръководителя си. 

В проектозакона е заложено още Плановете за управление на риска от наводнения за периода 2016-2021 г. и Плановете за управление на речните басейни за периода от 2016-2021 г. да се прилагат до приемането на актуализираните такива за следващия период.

Дебатът днес: ГЕРБ обвини управляващите в задкулисие 

Още при обсъждането на заглавието на законопроекта се завихри спор за преместването на НИМХ в МОСВ. Въпреки че тази промяна беше в следващата част на текста, прехвърлянето на института предизвика двучасови спорове.

Младен Шишков от ГЕРБ-СДС обвини управляващите, че искат да променят статута на НИМХ набързо и чрез законопроекта за изменение на Закона за водите. Той обвини коалицията, че е преписала преходните и заключителните разпоредби от проектобюджета за 2022 г., които също предвиждаха преместването на института. (Една от най-съществените критики към предложения от МС Бюджет 2022 беше наличието на редица преходни разпоредби, които променяха други закони. В крайна сметка ПП, ИТН, БСП и ДБ решиха преходните разпоредби да отпаднат между първо и второ четене и да се правят през нови закони, какъвто е и законопроектът за водите.)

Както вчера, така и днес Борислав Сандов отговори на тези обвинения с думите, че статутът на НИМХ е уреден чрез Закона за водите и затова и промените следва да се правят през тези нормативни текстове. 

Христо Гаджев от ГЕРБ обвини управляващата коалиция в двойни стандарти, защото веднъж отхвърля промени с аргумента "недопустимост", а след това позволяват да се гласуват масивни структурни промени, свързани с преместването на института. Той визира предложението на Николай Дренчев и Петър Петров от "Възраждане" за кладенците. Същата теза защити и вносителят Николай Дренчев.

Както Комисията, така и Цветелина Симеонова-Заркин от ПП заявиха, че макар и малки по обем предложения, те засягат хиляди потребители. Освен това остава и отворен въпросът за качеството на водата от тези източници. Това е и причината, поради която тези промени би следвало да се правят с отделни законопроекти, а така направените предложения са недопустими.

Сред поредица от нападки, декларации и почивка Николай Нанков от ГЕРБ коментира, че в ЗИД на Закона на водите се предлага Плановете за управление на риска от наводнения  и Плановете за управление на речните басейни да бъдат удължени до приемането на нови. Той обвини, че за пореден път правителството удължава приети от кабинета на "Борисов 3" мерки и обвини правителството на Петков, както и двете служебни, в "нищопревене".

Той коментира и преместването на НИМХ, при което по думите му проличал двойният аршин на управляващите.

Преместването на НИМХ

Малко преди 14 часа депутатите най-сетне стигнаха до спорните предложения за НИМХ. Първи думата взе Христо Гаджев, който заяви, че те противоречат на правилника за дейността на НС, защото са направени между първо и второ четене, но без да са представени писмено.

Бившият образователен министър Красимир Вълчев пък заяви, че това е "политическо наказание" на НИМХ. По думите му статутът на института вече няма да бъде научен, а ведомствен, НИМХ вече няма да има право на делегиран бюджет, т.е. няма да има финансовата автономност. 

Вицепремиерът Сандов отговори, че в промените е заложено НИМХ да е научна и хидрологична структура, а институтът остава на делегиран бюджет. След това Борислав Сандов обвини ГЕРБ-СДС в "политическо говорене".

"Не участвайте Вие в тази политическа акция за дискредитиране", призова той.

Eрджан Ебатин от ДПС заяви, че целта на преместването на НИМХ е политическа. Той обвини четворната коалиция, че наказва института и прогнозира, че и ръководството му ще бъде сменено.

След още обвинения и спорове Искрен Митев от ПП предложи прекратяване на дебата. Тома Биков направи обратно предложение и заяви, че ГЕРБ ще подкрепи всички протестиращи срещу "некомпетентното управление". Предложението му бе прието и три минути преди края на заседанието, при гласувани само няколко точки от законопроекта, ГЕРБ поиска нова почивка. Минути преди 15 часа депутатите приеха първите няколко предложения за преместването на НИМХ в МОСВ със 123 гласа "за", 10 "против" и 3 "въздържал се". (В гласуването не участва ГЕРБ-СДС, както и по-голямата част от ДПС). 

Времето на пленарния ден обаче изтече преди законопроектът да бъде гласуван в цялост и така преместването на института се отложи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови