Не е ясно кога разменените бебета ще отидат при майките си, случаят ще се решава в съда

Трябва да се заведе дело за установяване на произход и нови ДНК тестове. Сега всяко от децата има издадено удостоверение за раждане, в което родителите не съответстват на биологичните

OFFNews 07 януари 2023 в 20:33 4230 1

бебе

Снимка Pixabay

Новородено.

След случая с разменените бебета от болница "Шейново" обмислят нови механизми за контрол. Това заяви пред БНТ директорът на болницата д-р Румен Велев.

За размяната се разбра за пръв път през декември, след като два месеца след раждането една от майките направи ДНК тест заради съмнение, че детето, което отглежда, не е нейно. Проверка на прокуратурата установи, че бебетата са разменени след объркване на гривните на майките. И докато от болницата обмислят затягане на контрола, все още не е ясно кога те ще се върнат при биологичните си родители.

До седмица трябва да стане ясно дали в болница "Шейново" може да се внедри нова система, която да отстрани възможността от субективна грешка при изписване на новородени бебета. Системата трябва да генерира автоматично специални гривни с баркодове.

От ръководството на болницата заявиха, че въвеждат по-строг контрол при изписване, който ще изисква двоен подпис.

"Ще караме майките, които досега са се разписвали за бебето и са писали само пола, собственоръчно да написват на този документ, номера на на гривничката на бебето. Тоест да имаме контрол и от страна на майката. Не само наш", посочи д-р Румен Велев - изпълнителен директор на Втора САГБАЛ "Шейново".

Той увери, че ще има наказани за размяната на двете бебета, след като са готови окончателните резултати от наложената проверка.

"Все още чакаме проверката от одита, от общината. Това, което ние си направихме като проверка е това, което стана общоизвестно, че в крайна сметка е станала една неволна размяна. Не може да си я обясним как точно се случила. Най-важно е да стане размяната. Надяваме се час по-скоро този процес да приключи", заяви д-р Велев.

Колко време ще отнеме процедурата все още не е ясно. Двете разменени бебета засега остават в семействата, където се намират. Според юристи независимо от това дали двете майки са съгласни доброволно да разменят децата, казусът трбява да се реши в съда.

"Доброволно споразумение биологичните родители на детето не могат да постигнат по този начин и това споразумение да породи съответните правни последици", каза адвокат Людмил Рангелов.

За да се върнат децата при биологичните им родители, майката, която първа е разбрала, че детето не е нейното, трябва да заведе два иска за оспорване и установяване на произход. Причината - всяко от децата има издадено удостоверение за раждане, в което родителите не съответстват на биологичните.

Според юристи има вероятност в хода на делото магистратите да назначат нови ДНК изследвания. Съответно същата процедура трябва да се проведе и за второто дете. При евентуален отказ на една от двете майки да върне бебето, съществува и правно решение.

"Ако се случи това, тогава вече трябва да приключи делото за установяване и оспорване на произход и тогава детето на тази майка, която не желае да го даде на истинската майка, може да ѝ бъде принудително отнето", посочи адвокат Людмил Рангелов.

По случая започнаха проверки на РЗИ, Столична община, агенция "Медицински надзор", като засега няма данни, които да водят към версията за умишлена размяна. Ако бъде доказана такава то предвиденото наказание е затвор до 2 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

1

редовно четящ

08.01 2023 в 10:55

Това си е трагедия, особено за родителите, които отглеждат индобългарското бебе, а искат да вземат своето. Естествено, че другите ще отказват, бялото бебче им носи куп дивиденти в общноста.