МВР и прокуратурата с невиждана активност срещу купувачи на гласове

OFFNews Последна промяна на 02 юли 2021 в 14:11 4783 0

Седмица преди парламентарните избори на 11 юли прокуратурата и Министерството на вътрешните работи започнаха активна борба срещу купувачи на гласове. В различни места в страната се провеждат специализирани акции от МВР, а прокуратурата образува стотици преписки. 

Вчера Районната прокуратура в Кюстендил даде 48 ч. на полицията да събере данни за купуване на гласове в областта, след като през деня вътрешния министър Бойко Рашков даде пресконференция, на която заяви, че "бивш вътрешен министър и бивш областен управител са се срещнали в Кюстендил, за да обсъждат как да привлекат 15 000 македонци с българско гражданство, които да гласуват в България".

Отново вчера от ГЕРБ се оплакаха, че служители на ОДМВР–София област са упражнили натиск върху част от ръководството на ГЕРБ-Костинброд, като са ги "предупредили да не купуват гласове и да не организират корпоративен вот във фирмите си". 

Днес се провеждат редица акции на полицията в различни места. В Бургаска област бяха задържани девет души за купуване на гласове, а прокуратурата образува две досъдебни производства. Акция имаше и в Горна Оряховица за предотвратяване на търговията с вот. Привикани са 10 мъже, на които са снети обяснения и са им съставени предупредителни протоколи. 

Междувременно Районната прокуратура в Смолян разпореди на Областната дирекция на МВР отново за 48 часа да събере данни за престъпления против политическите права, след като са получени 4 сигнала от областния управител за упражнен натиск. Само един от сигналите е за предстоящите парламентарни избори, други два се отнасят за предишни избори - през 2015 г. и април 2021 г., а четвъртият е за друг вид престъпление. 

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че за разлика от предишните избори до момента МВР не е разкрило групи за купуване на гласове. Тя припомни, че за първи път от 10 г. насам МВР не участва в съвместното междуведомствено звено, в което освен прокуратурата е и ДАНС.

По-рано днес прокуратурата съобщи, че са образувани 8 досъдебни производства и 125 преписки по сигнали за купуване на гласове. 

Съпредседателят на "Демократична България" и лидер на ДСБ ген. Атанас Атанасов пък обяви, че МВР не сменя шефове на управления там, където ДПС купува гласове, а всяко районно управление знае кои са дилърите на гласове в региона. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови