Лекари сключват по два договора с болници, установи ГИТ

OFFNews Последна промяна на 07 декември 2015 в 11:55 5084 3

Инспекцията по труда откри 4117 нарушения при 839 проверки в 586 болници в страната. 

Проверките са започнали още през май, уточниха от ГИТ.

Повече от 2/3 от нарушенията - 2815, са свързани с трудовите правоотношения, останалите касаят осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд.

Приложени са общо 4046 принудителни административни мерки (задължителни за изпълнение предписания). Съставените актове за установяване на административни нарушения са общо 106, като само три от тях са за нарушение на нормите по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Най-много нарушения са свързани с работното време и почивките - с тях са свързани почти половината от установените нарушения в областта на трудовите правоотношения. С възникването им са свързани около 10% от нарушенията от този вид. Но дори и те се допускат с цел да се заобиколят наложените от законодателството ограничения за полагане на извънреден труд, регламентите за осигуряване на задължителна междудневна и седмична почивка и разпределението на работното време, уточниха от ГИТ.

Най-разпространена е практиката със сключване на граждански договори, с които се прикриват трудови правоотношения. По силата на тези граждански договори се заплаща положеният в нарушение извънреден труд. Гражданските договори се използват и за въвеждането на 24-часови смени, които са забранени, тъй като не позволяват осигуряването на задължителната според Кодекса на труда 12-часова междудневна почивка. В тези случаи служителите работят 12 часа по трудов договор и след това още 12 часа по граждански, макар че имат установено работно време и работно място, което по същество е прикриване на трудово правоотношение.

Инспекторите са установили и лекари с по два трудови договора на на пълен работен ден, обикновено с големи болнични заведения, което само по себе си е недопустимо, но същите медици имат едновременно с това сключени и граждански договори със същите болници.

В тези случаи контролните органи на ГИТ не могат да приложат законовите си правомощия и да обявят трудово правоотношение, тъй като ще узаконят полагането на труд повече от 12 часа на ден при нарушаване на междудневната и седмичната почивка. Инспекторите по труда могат да наложат единствено административна санкция на работодателя, допуснал нарушението, посочиха от Агенцията.

Проверките показват и друга порочна практика в лечебните заведения - при разпределението на работното време да се планира извънредният труд за оказване на медицинска помощ, с аргумента, че той е разрешен от Кодекса на труда. Кодексът на труда обаче допуска само по изключение извънреден труд за оказване на медицинска помощ, т.е. когато заради непредвидими обстоятелства не е имало как работата да бъде завършена в законоустановеното време. В случая с планирането на този вид извънреден труд се създава впечатление, че причината за полагането му не е допълнителни дейности или работа, която не е могла да бъде завършена в законоустановеното работно време, а липса на достатъчно персонал. Поради липсата на достатъчно специалисти, които да работят във всяка смяна, се налага част от персонала да поема допълнителни смени или да работи извън работното време на граждански договори.

С прилаганите от инспекторите по труда принудителни административни мерки и с налагането на административни наказания се отстраняват в голяма степен незаконосъобразните последици от допуснатите нарушения, но с правомощията на ГИТ не могат да бъдат премахнати основните причини за тях. Отново се потвърждава изводът, че най-важната причина, генерираща нарушенията, свързани с работното време и почивките в здравните заведения, е недостатъчната кадрова обезпеченост, допълват от Агенцията.

При последващите проверки се установява, че тези нарушения се отстраняват преобладаващо в рамките на сроковете, определени в приложените принудителни административни мерки. В сферата на условията на труд най-често се нарушават разпоредбите, касаещи цялостната организация на осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд и по-специално обучението и инструктажа на работещите. Следват нарушенията, свързани с обезопасяването на работното оборудване, и най-вече неосигурена защита срещу директен и индиректен допир до ел. ток.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!