КС влиза в ролята на политически съдник, предупреждават съдии

OFFNews 27 юли 2018 в 15:34 6283 1

КС влиза в ролята на политически съдник, предупреждават съдии

Смущаващ е фактът, че Конституционният съд встъпва в неподходящата за неговото положение роля на политически и идеологически съдник.

Това се посочва в особеното мнение, с което конституционните съдии Румен Ненков и Георги Ангелов са подписали решението, с което КС обяви като противоконституционна т.нар. Истанбулска конвенция. 

Двамата конституционалисти смятат, че колегите им от мнозинството, отхвърлили документа като противоречащ на Конституцията, са задълбали "преднамерено" в чуждоезичната терминология. 

"В мотивите на постановеното решение преднамерено се ползва чуждоезична терминология, за да се насочи вниманието към достъпни предимно на английски език публикации, отразяващи политиката на Съвета на Европа по мерките, насочени срещу дискриминацията в случаите на нестандартна сексуална ориентация и биологично обусловена полова неопределеност, както и така наречената „джендър идеология“ във връзка с поддържаната от отделни нейни представители идея за полово самоопределение (т.е. самоидентифициране) на отделния индивид", пишат Ненков и Ангелов.

Двамата смятат, че по този начин, вместо проверката за конституционност да се съсредоточи върху истинското съдържание на Конвенцията, "на читателя се внушава, че международният договор има и някакво друго, съзнателно прикрито съдържание и дълбоко законспирирани цели, които са извън принципно обявената от него задача за противопоставяне на насилието над намиращи се в състояние на повишен риск обществени групи".

Двамата са категорични, че съображенията, основани на политика и идеология, надхвърлят предмета на правния анализ:

Смущаващ е фактът, че Конституционният съд встъпва в неподходящата за неговото положение роля на политически и идеологически съдник. Също така питаме дали от постановеното решение следва конституционна несъвместимост и съответна неизпълнимост по отношение на българската държава на определена категория актове на първата, най-масовата правозащитна междудържавна организация на демократична Европа.

Двамата са на мнение, че колегите им употребяват термина "социален пол" с негативно отношение, което смятат, че е под въздействието на обществените нагласи. 

"Юридическото понятие "пол" не може да има друго съдържание освен социално, защото самото право регулира единствено обществени (социални) отношения, но е безсилно пред природата. Това е валидно за всички случаи на придаване на правно значение на разграничението между човешките индивиди по пол, включително и когато основният фактор "биология" се свързва с общественото мнение, както конкретно е подходила Конвенцията, или с личностната самооценка, към която международният договор няма никакво отношение", коментират двамата конституционалисти.

Те са категорични, че нито една клауза от Конвенцията "не отваря вратата към утвърждаване на някакъв „трети пол“ или обвързва държавата с ангажимент да легитимира като приравни на брака извънбрачните съжителства, които обективно съществуват, при това в повечето случаи на хетеросексуална, а не на хомосексуална основа".

Ето и пълния текст на особеното мнение:

ОСОБЕНО МНЕНИЕ

на съдиите Румен Ненков и Георги Ангелов към решението по дело № 3/2018 г. на Конституционния съд на Република България

Не сме съгласни с постановеното решение, взето от мнозинството съдии в Конституционния съд, защото обратно на тяхното становище считаме, че Конвенцията за предотвратяване и противодействие на насилието над жените и домашното насилие на Съвета на Европа (Конвенцията) е съвместима с Конституцията на Република България.

Поначало, от позициите на своето място и предназначение, определени с Основния закон, чрез своите актове Конституционният съд не участва в борба за обществена подкрепа, нито може да дава оценка на една или друга социална теория или идеология. По настоящето дело неговата задача се свеждаше чрез тълкуване да разкрие точното съдържание на клаузите на един многостранен международен договор и на тази основа да прецени дали е налице съвместимост с духа и буквата на Конституцията на Република България.

Страница на статията : 010203
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5800

1

Тито

28.07 2018 в 22:03

Драги Румен Ненков и Георги Ангелов, и аз съм изненадан от дебатите в Конституционния съд защото не се дебатирал въпроса, може ли акт на Народното събрание да излезне в Държавен вестник на Англиски език и по този начин Истамбулската комвенция да е възможно да стане правна норма.