Кино Възраждане и Син сити след пожара (галерия)

OFFNews 09 ноември 2021 в 13:30 4670 5

Снимка Никола Ончев

Емблематичната сграда на бившия театър "Ренесанс" в София, която за пореден път горя сутринта, е построена през 1900 г. В нея са се помещавали кино "Възраждане", Профсъюзният дом на културата "Г. Димитров" и фолк дискотеката "Син сити". 

През 40-те години на миналия век след бомбардировки и пожар е извършена цялостна реконструкция с доброволен труд, след което там отваря врати кино "Възраждане". По-късно зданието се използва за профсъюзен дом.

На заседание на Националния съвет за опазване паметниците на културата от 3 юли 2003 г. статутът на сградата, обявена през 1992 г. за исторически паметник на културата от национално значение, е преразгледан и променен на най-ниската категория - "паметници за сведение", което не изисква запазване на цялата сграда, а само фасадата, и то с опцията да бъде възстановена след събарянето й, като съдържа елементи от фасадата на старата, напомня БТА.

От 2005 г. до 2015 г. зданието е дискотека "Син сити". След 10-годишната експлоатация по сигнал на гражданска организация Министерството на културата прави проверки и установява редица нарушения. Част от конструкцията е била разрушена или демонтирана, без това да е съгласувано с институциите и законодателството, както и това, че решението от 2003 г. бившето кино да стане административна сграда с изменение в Общия устройствен план не е съгласувано с Националния институт за паметниците на културата.

Емблематичната сграда с оригиналната червена фасада е оставена да се саморазрушава, а през 2017 г. там отново има пожар, щетите и пораженията от който по историческата сграда не са отстранени.

Само е оградена с метална строителна ограда заради мазилката по фасадата, която се откъртва на големи парчета.

Към 19 май 2019 г. парцелът, където се намира сградата, е включен в определения в Общия устройствен план на София нов делови център, за който се предвижда ново високо застрояване.

Собственикът на историческата сграда в изявления пред медиите не крие намеренията си на мястото на някогашното знаково софийско кино да бъде изградена сграда, съчетаваща хотелска, офисна част и магазини. Инвестиционното му намерение е от 2003 г.

Съгласно Закона за културното наследство собствениците на недвижими културни ценности са задължени да полагат необходимите грижи за тяхното опазване, съхранение и поддържане в добро състояние. В противен случай ще бъдат наказани с глоба в размер от 1000 до 3000 лв.

По този повод служебният министър на културата Владислав Минеков коментира, че е необходима незабавна промяна в закона – при такъв инцидент сградата да се отнема от собствениците, защото собственикът е длъжен да поддържа и охранява тази си собственост. 

Столична община налага глоба от 200 хил. лв. на собственика на бившия театър „Ренесанс“ заради бездействие, довело до увреждане на сграда паметник на културата, съобщиха от СО. 

Експерти от дирекции „Контрол по строителството“ на Столична община и район „Възраждане“ ще извършат оглед на нанесените щети от пожара в сградата на бившия театър „Ренесанс“ на бул. „Христо Ботев“ №61 по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова. В началото на тази година на собственика на сградата, „К.Г. – Красимир Георгиев“ ЕООД, е връчен протокол с предписания от Министерство на културата и направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община за обезопасяване на фасадите, авариен ремонт на покрива, с който да предотврати навлизане на вода, както и затваряне на прозорци и отвори за предотвратяване на безпрепятствен достъп на хора в сградата.

След бездействие от страна на собственика по дадените предписания е съставен констативен протокол от район „Възраждане“. На база констатираното неизпълнение на предписанията Столична община съставя акт на собственика на сградата, като ще му бъде наложен максималният размер на санкцията, предвидена в Закона за София (ЗУЗСО). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

5

grizli

09.11 2021 в 16:18

Какъв е образователния ценз на г-н Красимир Георгиев /соб-ственик на сградата/ , според мен , както си го предстанвям с килийно образование, или меко казано, "дълбок селянин" та дори да е парижанин.

2000

4

grizli

09.11 2021 в 15:11

Нямям вече дъх за коментар!

2000

3

grizli

09.11 2021 в 15:07

С години сградата паметник на културата е оставана до състояние на самосрутваща се, палят я, като маса други обекти, за да бъде съборена и да се построи на нейно място едно хотелче или офис сграда, МОЛ или нещо подобно. Ама то Законите за паметниците на културата и музеите със своите 19 изменения и за културното наследство с 25 изменения са удобно редактирани, за да допускат безобразията които се ширят из страната. Няма пари за паметници ли, а колко е бюджета на общината за китки-цветенца, садени покрай улици и булеварди, вместо да се посадят многогодишни растения, оформящи силуетите на пътните комуникации. Това е очевадно престъпно поведение. ПОЗОР !

2000

2

grizli

09.11 2021 в 14:55

Колко сълзи се проливат, че отново гори Син Сити „емблематичното“ заведение, а това, че сградата е паметник на културата, кино и читалище в центъра на София, о...., нека изчезне, възможност за осъществяване на мечти да се почувстваш като обитател на висините на небостъргачи като в Ню Йорк и Дубай, при това с личен принос, но „колкото повече се катери маймуната, толкова повече и се вижда задника“. При наличие на обща култура трябва да знаеш, че София не е за употреба на елементарни домогвания, независимо, че т.н. Главни архитекти на града от 30 години по безочлив начин се държат като елитни бакали. Археологичните свидетелства за обитаване на територията на района на днешна София са от ранния неолит (VI хилядолетие пр. Хр.), а сведенията за това се появяват в древногръцки писмеписмени източници в средата на V век пр. Хр.. Не е сравнима с нито едно американско или дубайско сити.