Пожар в центъра на София, пак гори сградата на бившата Син Сити

OFFNews 09 ноември 2021 в 08:15 4031 1

Снимка БТА/Минко Чернев

Минувачи наблюдават гасящите пожара в сградата на бившето кино "Възраждане" в центъра на София.

Пожар гори в центъра на столицата, за пореден път пламна сградата на някогашния театър Ренесанс, в която се намираше и бившата поп-фолк дискотека "Син Сити". 

Сигналът е подаден малко след 7 часа тази сутрин. Към мястото са изпратени десет пожарни коли, съобщи Нова тв. 

Сградата на булевардите "Христо Ботев" и "Тодор Александров" е паметник на културата. В нея се намираше и кино "Възраждане". 

Районът е силно задимен, няма пострадали хора при инцидента, съобщават от МВР. Бил е подпален покривът на сградата, огнеборците са успели да спасят сградата в съседство. Движението е спряно.

От 2016 г. досега сградата е подпалвана няколко пъти.

По-късно от Софийската районна прокуратура съобщиха, че заради неколкократните палежи ще бъдат проверени всички възможни версии за инцидента, включително и евентуални умишлени действия, довели до възникване на пожара. 

Видео: Симеон Георгиев

По предварителни данни към момента няма превишаване на нивата на замърсяване на въздуха в района на бул. „Христо Ботев“ при сградата на театър „Ренесанс“. По време на пожара, възникнал ранно тази сутрин, в района имаше силно задимяване, заради което на място е изпратена мобилната станция за измерване на чистотата на въздуха на Столична община, съобщиха от СО. 

Сградата, в която се намираше Син сити, е определена като архитектурно-строителен паметник на културата, категория "за сведение", на 3 юли 2003 г. с протокол на Националния съвет за опазване на паметниците на културата към МК. Същото е вписано и в протокол на Общински експертен съвет по устройство на територията към решение за Изменение на плана за регулация и застрояване за три УПИ - V за озеленяване, VІ за административна сграда и VІІ, за кв. 210, м. Западно направление - проектът предвижда изграждане на нова сграда, висока 12, 8 и 9 етажа и не предвижда запазване на съществуващата. Одобрен е от главния архитект на 18 ноември 2003 г. - постът тогава заема арх. Стоян Янев.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови