Къпалнята ''Мария Луиза'' остава плаж, но в бъдеще неопределено (галерия и видео)

Ружа Райчева 13 юни 2022 в 15:12 4509 0

Снимка OFFNews/Мартин Дерменджиев

Акционерно дружество "Парк Мария Луиза" АД анонсира инвестиционни намерения за мащабен ремонт на къпалня "Мария Луиза". Идеята е комплексът да се превърне отново в градски плаж, където софиянци да отморяват и през лятото, и през зимата. За целта ще бъде изграден и закрит басейн за ползване при студено време.

Пред медиите беше направен презентационен тур на сегашното състояние на къпалнята. Журналистите имаха възможност да разгледат всички прилежащи площи на обекта.

Проектният ръководител на дружеството "Парк Мария Луиза" Тодор Тодоров заяви, че комплексът е много голям и неговото състояние е много лошо: "Но ние сме силно мотивирани да променим това положение и в най-скоро време плувния комплекс да бъде реконструиран и отворен към парка и гражданите на София", заяви той.

Архитект Невена Русева, директор проекти в проектантското бюро ДЕСЕТ, разказа част от историята на къпалнята, която започва в далечната 1938 г.

Къпалнята е проектирана от арх. Борис Далчев, брат на писателя Атанас Далчев, като най-големия градски плувен комплекс на Балканите по онова време. След идването на социализма властта променя името на къпалнята на "Република", но не променя целта ѝ. Общественият басейн оцелява в оригиналния си вид до 1983 г., когато в опит там да се проведе Европейското първенство по водни спортове, става ясно, че обектът не е пригоден за целта.

Взима се решение развлекателният комплекс да бъде напълно разрушен и на негово място да се изгради нов - с професионална спортна насоченост, но проектантската организация "Водпроект" се проваля в начинанието и първенството в крайна сметка се провежда на комплекс "Червено знаме".

Така къпалнята остава в незавършен вид. След промените през 1989 г. всички мащабни планове за разширения се забравят. Постепенно качеството на услугата запада - следват фалити и комплексът окончателно затваря врати през 2005 г.

Инвестиционните намерения на дружеството ще бъдат официално заявени утре със заявление за издаване на виза за проектиране, обяви Русева. "Надяваме се, да започне най-накрая един дългоочакван процес по реабилитирането на къпалнята "Мария Луиза", за да заработи в полза на обществото за трети път в нейната история", каза тя.

Общата площ на къпалня "Парк Мария Луиза" е 35 264 кв. м. Имотът попада в устройствена зона на градски паркове и градини. В него се допуска застрояване със сгради и съоръжения за дейности, свързани с отдиха. Собствеността на тази зона може да бъде и частна.

Сегашната ограда не е изградена по правилните граници на имота и след седмица - на 21 юни - ще бъде преместена по вътрешните имотни граници на обекта.

Арх. Невена Русева има намерения да използва и подземията под басейните за зони за отдих и развлечение. По думите ѝ предстоящият ремонт ще се осъществи с подкрепата на Столична община. Русева е на мнение, че бъдещите посетители на къпалнята са най-вече семействата с деца и затова реконструкцията трябва да е главно в развлекателна посока - да се изградят ресторанти, кафенета, игрални зони за децата. Тя гарантира, че не се предвижда изграждането на високи сгради или молове в комплекса.

Все още не е ясно колко време ще отнеме реконструкцията и кога точно ще започне, защото конкретните параметри все още не са изяснени. Най-вероятно е ремонтът да започне следващата година.

Зад внезапния инвестиционен интерес стои сянката на Румен Гайтански - Вълка

От 2003 г. насам Столична община е миноритарен собственик на къпалнята през фирмата "Парк Мария Луиза" АД, в която общинската фирма "Софийски имоти" държи 41.96%. Останалите 58.04% си поделят "Карплеон" ЕООД и "Юромарк асет мениджмънт" ООД, която се свързва с Румен Гайтански-Вълка.

През февруари кметът на район "Средец" Трайчо Трайков (ДБ) предложи къпалнята "Мария Луиза" да влезе в резерватната част на парк "Борисова градина" и така да се елиминират апетите за нови строежи в нея.

Тогава Трайков аргументира предложението си, че така София ще може и да си върне къпалнята, защото частните собственици, сред които и фирма на Румен Гайтански - Вълка, ще изгубят инвестиционен интерес към нея.

Предложението на Трайков не се осъществи, а инвестиционният интерес към къпалнята междувременно се възроди.

Абонирайте се за нашия YouTube канал!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови