Какво да си наемем от Столична община - тоалетна в триъгълника на властта или терен за паркинг

Предлага се и бирария в езерото "Ариана"

OFFNews 08 февруари 2020 в 15:07 4800 0

Бирария в езерото "Ариана", тоалетна в подлеза между сградите на Министерски съвет и президента или терен за паркинг на Цариградско ще могат да си наемат от Столична община гражданите на София тази година. 

Това става ясно от "Програмата за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост за 2020 г.". Тя вече мина през икономическа комисия и предстои да влезе за разглеждане в СОС. И разбира се - успя да скара съветниците. Независимият Борис Бонев поиска да не се отдават на частни лица терени за паркинги, а Столична община да осигури на тях "паркоместа без заплащане, като жест на една община, която е длъжник от десетилетия към хората". Няма как да има безплатни места за паркиране, когато се изготвят конкурсите за всеки конкретен паркинг от районните кметове, може да се мисли за условията в тях - да има преференциални цени за живеещите в блока или други правила. Но публично-частното партньорство ще даде възможност да се обособят паркинги в кварталите, където има недостиг от места за паркиране, обясни Николай Стойнев, шеф на комисията по икономика. 

Друга ябълка на раздора са павилионите за пакетирани храни, цигари, алкохол и вестници, преместваемите обекти, терените по тротоари и улични площи и т.н. Те се отдават чрез конкурси от районните кметове и почти винаги водят до напрежение, заради подозрения за връзкарство, нагласени условия, корупция и т. н. Бонев поиска програмата да се преосмисли. 

Към наличните 5 павилиона пред УАСГ се предвиждат още 6. Това, въпреки че бул. "Христо Смирненски" е наситен с търговски обекти и без тях, даде пример той. Тези павилиони са на територията на район "Лозенец", където кмет е Константин Павлов от ДБ, което допълнително вдигна градуса в икономическа комисия по оста ГЕРБ-Опозиция. 

Според подготвеното проекто-решение на СОС районните кметове ще трябва да внасят доклади и с проектите за отдаване под наем, не само за разпореждане и придобиване на имоти, с изключение на обектите за ученическо хранене. 

Къде има терени за паркинги 

Паркинги по кварталите с различна големина трябва да се появят тази година, ако се намерят желаещи да ги изградят върху общински терени и се явят на бъдещите конкурси или търгове за отдаване под наем.

Два от тях са в "Лозенец" - на "Черни връх" в НПЗ "Хладилника" - 1376 кв.м, и на бул. "Свети Наум" - 736 квадрата.

Ройон "Подуяне" предлага терен за охраняем паркинг на бул. "Владимир Вазов" и ул. "Бесарабия" от 1390 кв. метра.

В Сердика са три: на ул. "Нешо Бончев" в Орландовци-Малашевци и на ул. "Илийчо П. Илиев", изписана в програмата и като "Илийчо Петков", терените са общо три, съответно от 304, 256 и 465 квадрата. 

Район "Искър" предлага общо пет терена - в Дружба 1 и споменатия вече на Цариградско шосе 7-11 км, който е с площ от 637 кв.м. 

Предложени терени за паркинги има и от "Илинден" - над тунела за Люлин в кв. Гевгелийски от 3500 квадрата, на "Сливница" и "Зайчар" от 2000 кв. м и пак на "Сливница", но до ул. "Хайдут Сиден" около 2500 кв. метра. 

Оферти за богати 

В района на жълтите павета - "Средец" с кмет Трайчо Трайков, под наем ще се отдава Конната база и 5 сгради с обща площ от 7 881 кв. метра в Борисовата градина. В езерото "Ариана" се предлагат ресторант-бирария - 199 кв.м, бирария "Перфект" - 140 кв.м. и парк - кафе с площ 150 кв. м. В Столична библиотека наематели ще се търсят за печатница и клуб-ресторант. 

А в подлез "Източна порта Сердика", освен тоалетна от 21,53 кв. м, могат да се наемат и 11 магазина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови